Donderdag 20 juli werd de heer Hans Jorritsma (80 jaar) in het zonnetje gezet door burgemeester Eduard van Zuijlen. Hij strooit namelijk al minimaal 65 jaar voor de gemeente Franekeradeel. De heer Jorritsma begon al op jonge leeftijd in het loonbedrijf van zijn vader Jo Jorritsma. Hoewel hij na de lagere school wel naar een vervolgopleiding mocht van zijn ouders, koos Hans Jorritsma er zelf voor om aan het werk te gaan. Dat is zijn levensmotto ook: Oan’e gong! Der moat wat gebeure!”

Toen Jorritsma begon met zout strooien (of sneeuw schuiven afhankelijk van de weersomstandigheden), gebeurde dat nog met een open trekker zonder enige vorm van verwarming. Het zout strooien ging nog met de hand. Ze kwamen vaak helemaal verkleumd weer thuis en dronken dan soms de soep van zondags stiekem op om weer warm te worden. Later kwamen er trekkers met cabines, en ondertussen heeft Hans Jorritsma een trekker met verwarming en radio en cd-speler.

De heer Jorritsma strooide en schoof altijd op dezelfde route rond Tzum, richting Wommels en dan via Wjelsryp weer terug. Het was ook gevaarlijk werk, in het donker op gladde wegen of in dichte sneeuw naar Franeker om zout te halen en dan een route rijden van ongeveer vier uur. Hans Jorritsma heeft geluk gehad; meerdere keren gleed de trekker weg en/of belandde hij in de sloot. Zijn vrouw Minke Jorritsma-Zijlstra was altijd weer blij als hij weer gezond en wel thuis was.

In al die jaren heeft hij nooit verzuimd wegens ziekte (!). Zelfs op zijn 80ste verjaardag, 2 januari 2017 werd hij uit bed gepiept om op de trekker met de zoutstrooier aan de slag te gaan. Hij heeft de hele route afgemaakt en ’s middags een feestje gevierd in het Dielshûs in Wommels met zijn vier kinderen, hun partners en acht kleinkinderen. En dat vond hij ook nog de gewoonste zaak van de wereld.

Joachim de Ruijter maakte de volgende foto’s

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!