Eigen foto - Jan Hiemstra

Jan Hiemstra viert binnenkort zijn 50-jarig dienstverband bij Riedex B.V. Een unicum voor het metaalbedrijf uit Ried. Nog nooit eerder werkte een collega zo lang bij het bedrijf.

17 jaar was Jan Hiemstra toen hij begon met het maken van metalen pijpen bij Riedex. Hij zat in het derde jaar van de LTS en zijn vader vond het wel tijd voor een vakantiebaantje. Jan is nooit meer weggegaan. Op 16 juli is hij precies 50 jaar bij de zaak.

Of er veel veranderd is in die tijd? “Het werk gaat vooral veel sneller”, zegt Jan. Vroeger was je uren bezig met het maken van een ringenplaat. Dan moest je met de hand cirkels uittekenen en knipte je die uit met een knipschaar. Nu doet een machine hetzelfde werk in vijf minuten.”

Samen met zijn vrouw Jannie woonde Jan ruim twintig jaar naast de zaak. “In het begin hadden we maar één telefoonlijn die je kon overschakelen van de werkplaats naar het huis. Dan konden wij alleen ’s avonds bellen.”

Of het hem ooit teveel werd? “Jannie heeft wel eens gezegd: ‘do bist mei Riedex troud’. Maar ik hield van mijn werk. Als er eens ‘s avonds een telefoontje binnenkwam of er moest een vrachtwagen gelost worden op een zaterdag dan vond ik dat niet erg. Dat deed je gewoon.”

Memorabel waren ook de klussen op locatie. “Ik was altijd weg, samen met een collega. Soms van maandag tot vrijdag. Navigatie had je nog niet, dus je moest de weg maar zien te vinden. Ik heb heel wat van Nederland gezien.” Service- en montageklussen brachten Jan zelfs in Duitsland, Frankrijk en Polen.

Dieptepunten waren er ook. Midden jaren ‘90 ging Riedex zakelijk door een dal. “We hadden toen bijna geen werk. Stonden we soms de hele dag met een bezem in de hand. Maar de hele werkplaats was al schoon. Toen heb ik wel eens gevreesd voor mijn baan.”

Gelukkig bleef Riedex overeind en kon Jan zijn baan behouden. Nu is het eindelijk tijd voor zijn welverdiende pensioen. Wat hij nu gaat doen weet hij nog niet. “Ik ga eerst eens kijken hoe het op me overkomt. Het is fijn dat je geen verplichtingen meer hebt, maar ik zal het wel missen.” Of het nu tijd is voor hobby’s? “Ik heb nog 250 bandjes liggen met filmpjes die ik heb gemaakt. Onder andere van Riedex. Dat ga ik straks allemaal uitzoeken.”

Riedex B.V. in Ried ontwerpt en produceert systemen voor het afzuigen en recyclen van spanen en stof, voor toepassing in de hout-, textiel-, metaal- en agrarische sector. Het bedrijf telt zo’n dertig medewerkers.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!