Help jij mee nieuwkomers uit Ter Apel op te vangen?

INGEZONDEN:  De situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is schrijnend. Nieuwkomers uit verschillende landen kunnen geen plek krijgen en moeten buiten slapen. Wij willen zorgen dat gezinnen weer een dak boven hun hoofd hebben en zich veilig voelen. Ook willen wij hen steun bieden in een moeilijke en emotionele tijd. Wil jij dat ook?

Wat gaan we doen?

Er zullen een aantal gezinnen vanuit Ter Apel ondergebracht worden in drie vakantiewoningen op Recreatiepark `Bloemketerp` te Franeker. Dit zal gaan om drie gezinnen/families en het plan is dit voor 2 maanden te doen.

Wie zijn wij?

De opvang voor nieuwkomers uit Ter Apel wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente Franeker en we hebben daarin samenwerking gezocht met andere Franeker geloofsgemeenschappen en ook met jou/jullie!  We zoeken in totaal circa 20 vrijwilligers. Planning en inzet worden gecoördineerd door De Skûle Welzijn.

Werkzaamheden

Wij zijn op zoek naar mensen die willen helpen bij het wegwijs maken in Franeker, bezoek aan de huisarts of tandarts, het uitleggen van regels, normen en waarden. Helpen bij activiteiten indien wenselijk en vraaggerichte hulp.

Wij vragen

Beschik jij over enig relativeringsvermogen, kun je goed je grenzen aangeven en bewaken én ben je voor een bepaalde periode beschikbaar? Dan is dit wellicht een mooie functie voor jou.

Wij bieden

Wij bieden jou de mogelijkheid om een kleine bijdrage te leveren aan een groot maatschappelijk probleem. Hierbij word je ondersteund door twee coördinatoren, te weten Wessel Veenstra en André Diemers.  Met hen heb je regelmatig contact. Ook voor suggesties kun je hier terecht.

Tijdsbesteding

In overleg.

Uitgangspunt is, dat de drie families/gezinnen in hoge mate zelfstandig kunnen wonen in de vakantiewoningen op recreatiecentrum `Bloemketerp` en het is ook een pré, dat ze hun eigen woning en privacy hebben. In de woningen zijn, buiten slaapvertrekken, een goed uitgeruste keuken waar zelf gekookt kan worden, wifi verbinding, t.v. en dergelijk en een wasserette op het terrein.  Ook voor volwassenen en kinderen recreatiemogelijkheden (sporten, zwemmen, monkey-town)

We denken, dat vooral in het begin extra inzet van vrijwilligers nodig is. Opvangen van het gezin, wegwijs maken in Franeker: denk aan supermarkten, kledingbank, `de Skûle Welzijn`, tandarts, huisarts, taaltafel in `de Skûle` e.d.

Zijn onze gasten echter gewend, stellen we ons voor, dat er wel elke dag een koppel vrijwilligers contact maakt en met de gasten overlegd hoe de situatie is en/of er dingen geregeld moeten worden.  Zijn er jongere kinderen, dan zorgen we voor bijvoorbeeld speelgoed. Gaat het over vervoer, dan kunnen we fietsen regelen. Wellicht kunnen we ook nu en dan een activiteit organiseren?

Je staat als vrijwilliger nooit alleen, de twee genoemde coördinatoren zijn je aanspreekpunt en altijd telefonisch bereikbaar.

We schatten nu in, dat de tijdsbesteding niet groot zal zijn, maar wel duidelijk moet zijn. In overleg kan je gepland worden. Dat overleg en dus de coördinatie van vrijwilligers gaat via `de Skûle Welzijn` email opvang@deskule.nl 

We hebben je nodig en staan open voor suggesties `HOE het anders of beter te regelen`!  Dat willen we bespreken op de voorlichtingsavond op dinsdag, 25 oktober 2022 te 19.30 uur in gebouw `de Skûle` in de Dijkstraat te Franeker.

Twijfel je over meedoen of inzet? Wees dan ook welkom bij de voorlichtingsbijeenkomst en beslis daarna.  Aanmelden via opvang@deskule.nl 

Tot dan!

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!