Heren 1 FTC kampioen in 1e klasse

Afgelopen zaterdag lukte wat vorige seizoen in de laatste speelronde mislukte. Het eerste herenteam van Franeker Tennis Club is kampioen geworden in de 1e klasse zaterdag. Hierdoor is er tevens promotie naar de hoofdklasse afgedwongen. Iets wat een unieke prestatie is, de laatste keer dat FTC acteerde in de hoofklasse schijnt ergens in de jaren 70 geweest te zijn.
Franeker had het niet in eigen hand aangezien ze 1 punt achter stonden op de Cream Crackers uit Groningen. In onderling resultaat was er wel gewonnen van ze dus was een gelijke eindstand voldoende om kampioen te worden.

Er zat niets anders op dan zelf met 6-0 te winnen van GLTB uit Groningen en te hopen dat Cream Crackers een punt zouden laten liggen.
Jetse Jongsma stapte de baan op en kreeg een zeer aanvallende tegenstander die de punten erg kort wilde houden. Hierdoor kwam Jetse moeilijk in zijn spel. De eerste set werd uiteindelijk wel gewonnen in een tiebreak waarna het verzet gebroken was, 7-6 6-1 winst. Bas van der Zee stond erg dwingend te spelen. Met rake klappen serveerde hij de partij naar zich toe en met sterk baseline spel kreeg zijn tegenstander geen kans.

Slechts één game liet Bas van zich afsnoepen, hij won met 6-0 6-1. Dirk Jan Hilwerda speelde nagenoeg foutloos en omdat zijn opponent niet al te slim serveerde door bijna alles op de forehand van Dirk Jan te spelen kon hij met stevige returns de partij eenvoudig naar zijn hand zetten. 6-0 6-0 was dan ook meer dan een terechte uitslag.
Op dit moment kwam het goede nieuws uit Groningen dat daar al een punt was verloren. Mochten de heren de rest van de partijen winnen dan was kampioenschap een feit.
Aangezien Yke Hoekstra niet mee speelde werd Nathan van der Lecq uit het tweede heren team doorgeschoven.

Hij stevende af op eveneens een overwinning. Bij 6-2 1-0 voorsprong werd hem dit zelfs voortijdig gegeven. Vanwege een misstap moest zijn tegenstander opgeven met een knieblessure.
Bas en Nathan speelden een goede partij en wisten met 6-3 7-5 te winnen. Op 5-3 in de tweede set gaven ze hun tegenstanders nog wat hoop door ze terug te laten komen naar 5-5. De volgende twee games werden weer vakkundig binnen gesleept en zou werd ook de vijfde partij gewonnen. Jetse en Dirk Jan kenden een valse start in hun dubbel partij. Dirk Jan werd gelijk gebroken en daardoor keken ze tegen een 0-2 achterstand op. Dit werd gelukkig snel hersteld en al snel was eerste set binnen. In de tweede set stoomden ze door naar een 4-0 voorsprong en leek het een gedane zaak te zijn. Het leek er echter op dat ze nog niet van de baan wilden en lieten hun tegenstanders terug in de wedstrijd komen. Op 5-3 was het toch gedaan, 6-4 6-3 betekende een 6-0 overwinning.

Volgend jaar zal door dit kampioenschap in de hoofdklasse gespeeld gaan worden. Met deze prestatie werd een kroon gezet op een goed competitie seizoen van de Franeker Tennis Club. In totaal zijn van de 32 teams er 8 kampioen geworden!