Oldtimer dag - Foto Douwe Jorna

Zondag konden mensen van zorginstellingen in Franeker vanuit Kening State een tourritje maken met oldtimers. Vanuit Noord Nederland kwamen meer dan 20 eigenaren met hun museale auto’s naar Franeker. Ondanks de  herfstachtige weersomstandigheden werd het een geslaagde dag.

Zelfs de foto-expositie ‘Groot Lankum toen, Kening State nu’ is gewoon door burgemeester Waanders geopend buiten in de architectonische tuin van het grootste Rijksmonument van Friesland. De oldtimerdag stond in het teken van nieuwe bestemmingen, nieuwe functies en nieuwe verhalen. De foto’s van fotograaf Joan van de Brug toonden de transformatie van het imposante monumentale pand uit 1930.

Van psychiatrische inrichting Groot Lankum naar uiteindelijk de prachtige nieuwe invulling van het woonzorgcentrum Kening State. Het gebouw heeft meer dan twee decennia leeg gestaan en had in die periode een naargeestige uitstraling. Ook de auto’s hebben volgens stadshistoricus Josse Pietersma een vergelijkbare ontwikkeling doorgemaakt. Van moderne state of the art in de jaren 50 en 60, naar oud, roestig en afgeschreven. Maar na restauratie tot museale oldtimers hebben ze een waardevolle nieuwe functie gekregen. De bewoners hebben ze een onvergetelijke dag bezorgd.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!