Het grote belang van het kleine microbioom – college van Corné Pietersen

Het grote belang van het kleine microbioom – college van Corné Pietersen

Planten worden bewoond door miljarden bacteriën, schimmels en andere microscopisch kleine organismen: het microbioom. Waarom dit minuscule leven van groot belang is voor de gezondheid van planten, vertelt Corné Pietersen bij de Academie van Franeker op 22 februari tijdens zijn publiekscollege ‘Wie het kleine niet eert… – het bodem microbioom en plantgezondheid’.

Ruilhandel voor voedingsstoffen
Een plant is een goede voedingsbodem voor micro-organismen vanwege de rijkdom aan suikers en andere koolstofverbindingen die een plant met behulp van zonne-energie produceert. Het vastleggen van koolstof door fotosynthese is niet genoeg voor normale plantengroei. Daarvoor zijn ook water en essentiële nutriënten als stikstof, fosfor, en ijzer nodig, die de plant met zijn wortels uit de bodem haalt. Voor het efficiënt opnemen van deze voedingsstoffen uit de bodem maakt de plant uitbundig gebruik van de diensten van micro-organismen. In ruil voor deze diensten krijgen de micro-organismen koolstofverbindingen zoals suikers terug.

De onderzoeksgroep van Pieterse aan de Universiteit Utrecht ontdekte onder andere dat specifieke goedaardige bacteriën die op de wortels van planten leven, het natuurlijke afweersysteem van de plant in een verhoogde staat van paraatheid kunnen brengen waardoor de plant zich beter kan verweren tegen een breed scala aan ziekten en plagen. Over deze en andere recente ontdekkingen informeert Pieterse zijn toehoorders tijdens het publiekscollege op 22 februari.

Winnaar van de Spinozapremie
Corné Pieterse is bioloog en hoogleraar plant-microbe interacties aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in Wageningen in de moleculaire plantenziektekunde. Sinds 2009 is hij directeur van het Institute of Environmental Biology van de Bètafaculteit Universiteit Utrecht. Het onderzoek van Pieterse richt zich op de wijze waarop planten zichzelf beschermen tegen ziektes en klimaatstress. Die kennis wordt onder meer toegepast door veredelingsbedrijven. In 2022 kregen Pieterse en zijn team de Spinozapremie voor hun baanbrekende onderzoek.

Het publiekscollege vindt plaats op 22 februari in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl

error: Bericht Beveiligd!