Identiteitskaart voortaan gratis in Franekeradeel

Franeker – Afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad besloten dat gemeenten geen kosten meer in rekening mogen brengen voor een Nederlandse Identiteitskaart (NIK). Van de overheid moet de burger zich kunnen identificeren en dat is voor de meeste mensen de reden waarom zij een identiteitskaart aanvragen. Het belang van de overheid is daarmee groter dan het belang van de burger. De Hoge Raad zegt dus dat het aanvragen van een identiteitskaart vanaf 9 september 2011 kosteloos moet zijn voor burgers vanaf 14 jaar.
Voor jongeren tot 14 jaar is het aanvragen van een identiteitskaart niet kosteloos omdat voor hen de identificatieplicht niet geldt.

De uitspraak van de Hoge Raad geldt alleen voor de ‘nieuwe’ gevallen. Dus, als u in de periode van 29 juli tot en met 9 september een Nederlandse Identiteitskaart heeft aangevraagd dan kunt u een bezwaarschrift indienen om uw geld terug te krijgen van de gemeente. Heeft u het langer dan 6 weken geleden aangevraagd dan is de wettelijke bezwaartermijn verstreken.
Als u onlangs een kaart heeft aangevraagd en u had sowieso al een bezwaarschrift ingediend dan hoeft u niets te doen. U krijgt van de gemeente vanzelf uw geld terug.

Let op: de kosten die in rekening worden gebracht voor een spoedaanvraag van een Nederlandse Identiteitkaart blijven bestaan en worden dus wel in rekening gebracht.

Mochten er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen, dan zullen we u via de site op de hoogte houden.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!