Inbrekers actiever in regio!! Gebruik verlichting en WhatsApp!

Meerdere inbraken in Franeker in korte tijd! Onderzoek toont aan dat de kans groot is dat er na een inbraak in de directe omgeving weer wordt ingebroken. De inbreker kent de huizen, de binnentuinen, het hang en sluitwerk en de vluchtroutes in de omgeving. Inbrekers breken zelfs in bij een huis waar ze al eerder hebben ingebroken. In deze brief vindt u informatie wat de politie doet en wat u zelf kunt doen om een inbraak te voorkomen.

Wat doet de politie

Een inbraak is letterlijk een inbreuk op de leefomgeving van het slachtoffer en heeft grote invloed op zijn of haar veiligheidsgevoel. De aanpak van inbraken heeft daarom hoge prioriteit bij de politie. Wij doen er alles aan om deze inbraak op te lossen, de dader(s) aan te houden en eventuele gestolen spullen terug te geven aan de eigenaren.

Na een inbraak doet de politie altijd een buurtonderzoek en in de meeste gevallen wordt sporenonderzoek gedaan. Een speciaal woninginbrakenteam onderzoekt de inbraak.

Bel 112 bij verdachte situatie

Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

Andere preventietips

Als u zelf preventiemaatregelen treft, heeft u tot 90% minder kans op een woninginbraak. Het gebruik van verlichting, zowel binnen als bij de deuren die toegang geven tot de woning, helpt ook. De politie adviseert  u dan ook om tijdschakelaars op uw lampen aan te sluiten. Zorg dat de verlichting aan- en uitgaat op wisselende tijdstippen en in wisselende vertrekken. Ook goed hang- en sluitwerk is belangrijk.

Op politie.nl onderwerp ‘Woninginbraak’ en www.politiekeurmerk.nl vindt u meer preventietips. Ook vindt u hier andere methodes die inbrekers vaak gebruiken om in te breken en hoe u zich hiertegen kunt beschermen.

Als u over onze aanpak of deze brief vragen of suggesties heeft, kunt u contact opnemen met uw wijkagent. Bel hiervoor het telefoonnummer 0900 – 8844.

WhatsApp-alarm schrikt inbrekers af

Inbrekers blijven liever weg uit buurten waar de bewoners elkaar kunnen waarschuwen via een WhatsApp-alarm. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

In Tilburg zijn ruim 6000 mensen aangesloten bij een WhatsApp-buurtwacht. Tijdens het onderzoek werden 35 buurten in de Brabantse stad onder de loep genomen. In de buurten met een WhatsApp-alarm daalde het aantal inbraken van 60 naar 30 per maand.

Volgens universitair hoofddocent Ben Vollaards worden inbrekers afgeschrikt door een WhatsApp-groep. “De gemeente zorgt voor publiciteit en maakt bekend dat er in een buurt zo’n groep actief is. Potentiële inbrekers komen vaak uit de buurt zelf. En die weten dan dat ze in de gaten worden gehouden”, zegt Vollaards.

Verdachte personen

Bij een WhatsApp-alarm kunnen buurtbewoners elkaar via een bericht waarschuwen als ze verdachte personen in de wijk zien. Ze kunnen bijvoorbeeld een signalement van de inbreker verspreiden.

Uit het onderzoek blijkt dat de inbraken zich niet verplaatsen naar wijken waar geen WhatsApp-groep actief is. “Wat je ziet is dat de buurt eromheen ook profiteert”, vertelt Vollaards.

error: Bericht Beveiligd!