Inhaalslag Jupiterdames kwam net te laat

Afgelopen zondag 11 februari werd in Schagerbrug de wedstrijd tussen de dames van HVS en Jupiter ’76 gespeeld. Dit was de tweede keer dit seizoen dat beide ploegen tegenover elkaar stonden. De eerste keer werd de wedstrijd ruim gewonnen door Jupiter ’76. In Schagerbrug bleken de kaarten echter anders geschud.

Het initiatief in de wedstrijd lag direct bij de dames van HVS. Door een rommelige verdediging aan de kant van Jupiter wist HVS een voorsprong van vier doelpunten te pakken. Marie-jetske Lettinga was degene die voor Jupiter de score wist te openen met een hard schot vanaf de rechteropbouw. Met slimme onderhandse schoten wist HVS hun voorsprong steeds verder uit te breiden zonder dat Jupiter grip op hen kreeg. In de aanval konden de dames van Jupiter de schoten veelal niet goed plaatsen waardoor de keepster van HVS. ze gemakkelijk kon stoppen. Iris van der Veen wist via een vrije worp het tweede doelpunt voor Jupiter te maken. Maar HVS liep veel te gemakkelijk uit naar 9-2. Na vele mislukte schotpogingen aan de kant van Jupiter was het Maaike Osinga die tweemaal tot scoren wist te komen:12-4. Tegen het einde van de eerste helft kreeg Jupiter eindelijk meer grip op de wedstrijd en wisten Ancilla Roerink en Iris nog een doelpunt aan de tussenstand toe te voegen, men ging zo met een stand van 13-6 de rust in.

Coach Maarten Jansen liet in de rust weten dat het in de tweede helft heel anders zou moeten gaan om nog zicht te kunnen krijgen op winst. In de aanval moest er veel scherper worden geschoten en niet alle ballen recht op de keepster. Ook in de verdediging moest er meer naar de cirkelspeelster worden gekeken. Met deze adviezen op zak begonnen beide ploegen aan de twee helft.

Maaike Osinga had meteen de juiste vorm te pakken. Ze scoorde vanaf de linkeropbouw haar derde goal van de wedstrijd. HVS. begon meer fouten te maken in de verdediging waardoor er overtredingen werden gemaakt. Dit leidde ook tot een strafworp die door Iris prima binnen werd geschoten. Maaike scoorde vrij kort daarop wederom van afstand. De verdediging van Jupiter wist steeds sterker weerstand te bieden tegen de aanvallen van HVS waardoor het scorend vermogen van de thuisploeg sterk afnam. De Jupiterdames begonnen aan een ware inhaalslag waarbij Marie-jetske (3x) en Maaike (2x) er voor zorgden dat het verschil tussen beide ploegen steeds verder terugliep. Jupiter wist de verdediging knap dicht te houden in de tweede helft ondanks verschillende twee minuten-tijdstraffen die maar liefst drie keer werden opgelegd. Hierdoor speelde Jupiter in totaal zes minuten met één of zelfs twee spelers minder. Toch wist HVS hier niet van te profiteren. Iris maakte de belangrijke aansluitingstreffer waardoor een score van 16-15 op het scorebord kwam te staan. De thuisploeg kreeg toen een strafworp mee en scoorden daarna nogmaals zodat het verschil toch weer drie punten werd: 18-15. Maaike en Marie-jetske probeerden dit gat nog te dichten door in de slotfase beide nog eenmaal te scoren. Dit bleek helaas niet genoeg om een gelijkspel in de wacht te slepen. Door een enorme valse start (slechte eerste helft) moest Jupiter afgelopen zondag haar meerdere erkennen in H.V.S. met een eindstand van 18-17.

Aanstaande zondag 18 februari 2018 spelen de dames van Jupiter ’76 om 13:20 uur thuis tegen Hugo Girls 2 in sporthal De Trije te Franeker.

Overige uitslagen:

• Dames A-jeugd              HVS                       – Jupiter ’76        : 20-14
  • Dames C-jeugd              SVWW                 – Jupiter ’76        : 23- 6
  • Gemengde D-jeugd       HVS                       – Jupiter ’76        :    8- 5
  • Gemengde E-jeugd       Geel Zwart 2      – Jupiter ’76        : 11-10