Jeugdtheaterschool Noorderwind presenteert “Bakzeuntjes”

Een voorstelling voor Leeuwarden Fryslân 2018 in de Arumer Lambertuskerk

HARLINGEN/FRANEKER – Met trots meldt regisseur Hanneke de Man van Jeugdtheaterschool Noorderwind dat de voorstelling “Bakzeuntjes” onderdeel isgeworden van Leeuwarden 2018 – om precies te zijn van het project “Under de Toer”.

Het locatietheater zal zich afspelen in en rond de kerk van Arum.

Hanneke de Man: “Het verhaal speelt zich af in de tijd dat het water en de zee het leven in Friesland bepaalden. De kinderen, bakzeuntjes genoemd, fantaseerden over een leven op zee. Zij vertelden elkaar de grote verhalen over de Friese zeehelden Tjerk Hiddes de Vries en zijn broer Auke Andriesz Stellingwerf. Tjerk vocht door totdat al zijn ledematen waren afgehakt. Of over Fokke Jacobus Weima. Die man was zo vroom, dat het eten koud werd door het ellenlange gebed voorafgaand aan de maaltijd. Dáár wou niemand mee varen.

En ze vertelden over de vrouwen van staal, wiens mannen niet terugkwamen van hun verre reizen; vrouwen die het beroep van hun echtgenoten overnamen. Zo kreeg weduwe Bouwer Rodehuizen de leiding over de rederij van haar man over. En zij verkocht walvisvlees en -vet aan de haven. Deze vrouwen wisten als geen ander dat zee-avonturen niet altijd goed afliepen.”

Liefdesbrief

In het Hannemahuis in Harlingen ligt een prachtige liefdesbrief. Claas Doedens schreef hem aan zijn geliefde Gesina. Vanuit Riga. Eén tocht zou hij nog maken en daarna zou hij voor altijd bij Gesina blijven. Maar hij kwam niet terug, zijn schip verging. Op deze waargebeurde geschiedenis baseert Noorderwind de voorstelling “Bakzeuntjes”. Het jeugdige theatergezelschap laat zien hoe Gesina en Claas opgroeien, verliefd worden en afscheid nemen. Vanaf het moment dat Gesina hoort dat het schip van Claas is vergaan verandert het verhaal. Het wordt een sprookje, dat zich afspeelt in de onderwaterwereld. Dáár gaat Gesina op zoek naar haar Claas.

“Het wordt spannend en mooi! Alle leerlingen van Jeugdtheaterschool Noorderwind krijgen er een rol in. De Arumer Muziekvereniging Wubbenus Jacobs zorgt voor de muzikale begeleiding en Theater de Koornbeurs uit Franeker zorgt voor de techniek, opdat licht en geluid goed tot hun recht komen.”

Proeflessen

In september begint de jeugdtheaterschool aan dit fantastische avontuur. “Nieuwe spelers kunnen zich nu aansluiten. Dus ben je tussen de 8 en 18 jaar en heb je zin om mee te doen, kom dan naar de proefles. En maak kennis met de docenten en leerlingen van de Jeugdtheaterschool.”

“Bakzeuntjes” gaat in april 2018 in de Lambertuskerk te Arum in première. Vier voorstellingen zullen worden opgevoerd. De proeflessen vinden plaats op 11 september (Franeker) en 15 september (Harlingen).

Meer informatie: www.jtsnoorderwind.nl.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!