Josien Wijkhuijs Noordelijk Jeugd Kampioen 50 vrij

In het weekend van 16,17 en 18 maart werden in zwembad de Welle in Drachten de Regionale zomer kampioenschappen zwemmen gehouden. Dit was de eerste keer dat dit toernooi gehouden werd in deze vorm. Vorig jaar was het nog een Fries Kampioenschap, maar omdat de Kring Friesland vorig jaar is opgegaan in Regio Noord is er nu samen met de clubs uit Groningen en Drenthe het Noordelijk kampioenschap zwemmen.

Josien Wijkhuijs uit Franeker had zich voor dit kampioenschap ingeschreven op de 200 wissel, 50 vrij, 100 vlinder, 4x 100 vrij en de 100 rug. Josien begon dit toernooi met de 200 wissel. Deze 200 wissel ging niet zoals ze had gewild. Met een tweede tijd van 2.32,7 (pr is 2.30,7) bij de jeugd zat haar eerste afstand erop.

Aan het einde van de ochtend kwam Josien haar favoriete afstand; de 50 vrij. Hier wilde ze op knallen en dat deed ze. Met een pr van 27,26 (was 27,63) werd Josien eerste en dus Noordelijk kampioen bij de jeugd jaargang 1998/1999 en ze werd 2e overall achter Ilse Kraaieveld van Orca.

Het middagprogramma begon zaterdag met de 100 vlinder. Deze race ging niet zoals gepland. Ze wilde heel graag rond haar pr zwemmen (1.05.7) maar kwam niet verder dan een 1.08,99 en met die tijd had ze net geen podiumplaats. Aan het einde van de middag mocht Josien samen met Myrna, Karin en Monique de 4x 100 vrij zwemmen. Met een mooie tijd van 4.03.07 werd de damesploeg van DZ&PC 2e achter Orca (Leeuwarden) en voor Trivia (Groningen).

Zondagochtend stond de 100 meter rug op het programma. Deze afstand zwemt Josien bijna nooit. Dus afwachten hoe deze race zou gaan. De start was goed, de race ook, maar aan het einde was de tijd van 1.10.21 ietsje teleurstellend (pr was 1.09,4), Toch mocht Josien een bronzen medaille in ontvangst nemen en daar was ze wel heel erg blij mee.

Met 1 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen plak ging Josien terug naar Franeker en gaat nu verder trainen voor het Nederland Junioren en Jeugd Kampioenschap wat in Juni in Amsterdam gehouden gaat worden.