Josien Wijkhuijs in vorm bij Swimcup Eindhoven

Op de eerste dag van de Swimcup in Eindhoven heeft Josien Wijkhuijs uit Franeker goede zaken gedaan. In de series zette ze op de 100m vlinderslag een dijk van een persoonlijk record neer. Met 1.01,87 plaatste ze zich als 12e voor de halve finales. In die halve finales, die pas om 22h00 werden gezwommen om zo de tijdsindeling van de Olympische Spelen in Rio na te bootsten, kwam Wijkhuijs tot 1.02,17. Met deze tijd behaalde de kersverse seniorenzwemster als 2e Nederlandse de finales die donderdagavond worden afgewerkt. Ze staat daarmee nog vlak achter clubgenote Kinge Zandringa uit Leeuwarden. Zandringa wist in de series haar persoonlijk record te evenaren van 1.00,20, maar slaagde er eveneens niet in om in de late halve finales die tijd te verbeteren.

Naast de strijd om de NK medailles hebben beide jonge Orca zwemsters hun oog ook laten vallen op de EK limieten. Om daarvoor in aanmerking te komen zal er nog een schepje bovenop moeten.

Ilse Kraaijeveld, afkomstig uit Dokkum, wist met een tijd van 25,94 door te dringen tot de finales van de 50m vrije slag waarin ze met 26,04 als achtste eindigde. Hoewel het halen van een finale op een dergelijke wedstrijd alweer eventjes is geleden toonde Kraaijeveld zich nog niet zo tevreden. “Het is natuurlijk leuk om een finale te zwemmen, maar ik had graag nog wel een stukje harder gewild”.

Evelien van Ruiten, afkomstig uit Leeuwarden, maar trainend bij het Regionaal Trainingscentrum in Eindhoven kon in de rechtstreekse finale op de 1500m vrije slag geen potten breken. Met 18.09,44 bleef van Ruiten 22 seconden verwijderd van haar beste prestatie ooit.

Richard Kuipers, eveneens uit Leeuwarden, zwom in de B-finale op de 200m wisselslag de 6e tijd. Met 2.12,35 weet hij een klein persoonlijk record te noteren.