Josien Wijkhuijs wint in Tilburg *foto’s*

Op de derde dag en laatste dag van het Open Nederlands Kampioenschap Zwemmen te Tilburg heeft Josien Wijkhuijs uit Franeker haar voorlopig laatste wedstrijd op Nederlandse bodem luister bijgezet door zeer verrassend de winst te pakken op de 50m rugslag. Met twee ijzersterkte onderwaterfases knalde Wijkhuijs naar een dik persoonlijk record van 27,51. Wijkhuijs, die na de kerstdagen naar Amerika vertrekt om daar te zwemmen en studeren, pakte ook nog brons op de 100m vlinderslag. Haar onderwaterfases hielpen haar aan een tijd onder de minuut van 59,91. Voormalig clubgenoot Kinge Zandringa, tegenwoordig zwemmend voor de Dolfijn in Amsterdam pakte in 58,51 het goud.

Joyce Kuipers uit Workum wist verrassend beslag te leggen op het brons op de 200m schoolslag. In een gelijk opgaande strijd wist Kuipers met 2.31,43 net iets eerder aan te tikken dan Karin Rijkelijkhuizen uit Drachten (2.31,51) en Rosey Metz uit Zoetermeer (2.31,56)

Eerder in de finalesessie hadden Silke Huisman uit Arum en Lize Jan de Vries uit Hijum in de B-finale van de 400m wisselslag beslag weten te leggen op de eerste en tweede plaats. Huisman noteerde 4.58,27 en De Vries 4.59,19. Voor de Vries was dat een persoonlijk record en misschien wel extra knap dat ze dit liet zien; enkele uren na de 1500m vrije slag waarop ze vijfde werd in 17.39,56. Een persoonlijk record van ruim 12 seconden. Suze Kuipers uit Hurdegaryp werd 12e in 18.28,35.

Dominique Sikkema rekende vooraf met 34e plaats op startlijsten op de 50m vlinderslag en een 29e plaats op de 50m vrije slag niet op het behalen van finale plaatsen, maar niets was minder waar. Sikkema pakte op beide afstanden een B-finale. Op de vlinder eindigde Sikkema uiteindelijk met 25,66 als zevende en op de vrije slag met 23,19 als zesde.

Het was niet alles goud wat er blonk. Zo wist de 4x100m wisselslag ploeg van Orca zich door een foute wissel in de series niet te kwalificeren voor de finales waar vooraf toch stiekem aan een medaille werd gedacht.

Kinge Zandringa afkomstig uit Sint Anna-parochie haar titel op de 200m vlinderslag weten te prolongeren. Met 2.10,45 bleef de zwemster van het High Performance Team uit Amsterdam een fractie boven haar inschrijftijd.

Josien Wijkhuijs uit Franeker wist net geen medaille te veroveren op de 100m rugslag. Met een dik persoonlijk record van 1.01,00 in de A-finale bleef Wijkhuijs 0,12 verwijderd van het brons. David Kuipers uit Leeuwarden wist de A-finale te bereiken op de 400m wisselslag. Met 4.40,10 wist Kuipers zijn kwalificatietijd van 4.38,78 ondanks een sterk eindschot 1.00,5 op de afsluitende 100m vrije slag niet meer te verbeteren.
Silke Huisman uit Arum en Lize Janna de Vries stelden een beetje teleur op de 200m wisselslag. In de B-finale stelden beide dames weer orde op zaken. Huisman won de B-finale overtuigend in 2.18,91 terwijl De Vries met 2.22,32 haar tijd ook fors verbeterde en als vierde eindigde.

Dominique Sikkema uit Leeuwarden had zich op de 100m vrije slag met een persoonlijk record van 50,13 verrassend geplaatst voor de B-finale. De magische 50 seconden grens komt in beeld, maar Sikkema slaagde er niet in om die tijd al in de finale op de klokken te zetten. De klok stopte op 50,70.

De 4×50 vrije slag mixed estafette beleefde de ploeg van Orca een primeur. Feijenoord Albion uit Rotterdam kwam in de series tot exact dezelfde tijd wat betekende dat er een nooit eerder vertoonde swim-off voor estafette teams gezwommen moest worden om een plaats in de A-finale te bemachtigen. Met een excellerende Marissa Lindemulder (26,96) wist Orca de swim-off ruim te winnen. Vervolgens kwam in de finale Josien Wijkhuijs (25,16) in de ploeg voor Lindemulder en gezamenlijk met Dominique Sikkema (23,64), David Kuipers (23,72), en Silke Huisman (25,18) kwam er met 1.37,70 een tijd op de klokken die een zesde plaats opleverde.

error: Bericht Beveiligd!