Jupiter’76: Heren onderuit, dames pakken de punten

Zondag 14 februari kwamen de dames van Beilen voor de 2e keer op bezoek in Franeker. Men speelt namelijk anderhalve competitie, dus treffen de dames van Jupiter sommige ploegen 2x thuis en 1x uit en moet men tegen andere teams 2 x een uitwedstrijd spelen. De vorige thuiswedstrijd was met 24-17 gewonnen, dus er lagen dus zeker kansen voor de Jupiterdames om deze punten te pakken, maar de wedstrijd was nog niet gespeeld dus er werd keihard gevochten.

De wedstrijd begon moeizaam en de teams waren aan elkaar gewaagd. Door slordig verdedigingswerk kreeg men direct al een strafworp tegen, maar die werd gemist. Jupiter opende dat toch de score en na de 2-1 werd er op en om gescoord en dat gebeurde voornamelijk door de opbouwers van beide ploegen. Toch 8-6 bleef het verschil steeds hooguit 2 punten, maar toen kregen de Franeker dames de smaak te pakken. Ze wisten namelijk 6x achter elkaar het netje te raken en de verdediging zat potdicht. Beilen kreeg nog wel een strafworp, maar die werd weer gemist. De ruststand werd zo dus 14-6 in het voordeel van Jupiter.

De jarige coach Jan Bijlsma was zeer tevreden en had hier en daar nog wat aanwijzingen voor de tweede helft. Beilen scoorde als eerst in die tweede helft, maar daarna pakten de Jupiterdames de draad weer op en ging door met scoren zodat de stand 19-7 werd. Het verschil was toen echt gemaakt en in de volgende 10 minuten werd er om en om gescoord. Er werden leuke wissels gemaakt en ook de cirkelspeelster werd een paar keer goed vrij gespeeld. Inmiddels stonden er dubbele cijfers om het scorebord: 22-11 en beide teams laten een leuke pot handbal zien.

De dames weten goed te verdedigen en hier en daar lukt het om er een balletje tussen uit te tikken. Helaas belandden die ballen buiten de lijnen maar dat weerhield de dames er niet van om zo door te verdedigen. Er werden aan beide kanten nog een paar leuke ballen tussen de palen gegooid en keepster Yvonne van Wier wist in de 2e helft maar liefst 3x een strafworp te stoppen. De einduitslag werd in deze doelpuntrijke wedstrijd uiteindelijk 27-15 en zo konden de dames met een goed gevoel afscheid nemen van de tegenstander en het trouwe publiek.

Doelpunten maaksters waren deze middag: Maaike Osinga en Marie-jetske Lettinga beiden 6x, Marion Offringa en Iris v/d Veen beiden 4x, Rianne Wijbenga 3x, Marije Bijlsma 2x en Nynke de Jager en Bianca Vrieler beiden 1x.

Koploper te sterk voor Jupiterheren

De heren van Jupiter moesten zondag 14 februari afreizen naar Rolde voor een wedstrijd tegen koploper Unitas. Opdracht die de heren meekregen van coach Maarten Jansen was lekker handballen. Reden hiervoor is dat Unitas ook een mooi handballende ploeg is. De start was geweldig voor de Jupitermannen en namen brutaal de leiding met 0-4. Het was nu de bedoeling om het eigen spel te spelen en zorgen dat Unitas niet in hun spel kwam, maar jammer genoeg kwam men bedrogen uit. Unitas deed wat het moest doen als koploper en begon langzaam het spel naar zich toe te trekken en Jupiter begon toch weer de bekende foutjes te maken: te snel willen afronden en elkaar slecht aanspelen. Dat is iets wat niet kan dus wordt zoiets afgestraft. Na 10 minuten stond de stand van 4-4 en de Unitas machine begon te lopen. Zo liep men in de volgende 10 minuten uit naar een 11-6 voorsprong.

Natuurlijk hadden de Jupiterheren ook mooi acties omdat ze daar de ruimte voor kregen en dat was mooi om te zien. De ruststand was 13-9.

In de 2de helft gingen beide teams door waar we in de 1ste helft geëindigd waren: de Jupiterboys te gehaast en Unitas goed in het spel wat ze speelden. Unitas liep verder uit naar 16-9, maar Jupiter had ook zeker een aantal leuke acties en na 50 minuten stond er een stand van 20-15 op het scorebord.

Het niet mooiste, maar wel wonderbaarlijkste doelpunt kwam op naam van Justin: zo uit stand vanaf 19(!) meter, lange hoek beneden. Hij droomt er vast nog van.

Unitas was dus toch te sterk want de eindstand werd 29-22 maar men is toch wel met een goed gevoel uit Rolde vertrokken. Het is voor de heren wel noodzaak om nog een paar wedstrijden in winst om te zetten, bovenin meedoen is voor de Jupitermannen wel een must.