Jupiterdames onderuit, Jupiterheren pakken de winst

Geen punten voor Jupiterdames, Zondag 10 januari reisden de dames van HV Jupiter’76 af naar Hoogeveen voor een wedstrijd tegen HODO/Kwiek 2. Een belangrijke wedstrijd, want Kwiek 2 staat op doelsaldo één plek boven de dames uit Franeker in de competitie.

Helaas keek Jupiter al vrij snel tegen een 5-1 achterstand aan (Marion Offringa scoorde voor de Franekers) mede door drie doelpunten van de linkeropbouw van Kwiek 2. De dames van Jupiter waren echter niet van plan zich uit het veld te laten slaan en kwamen gedurende de eerste helft langzaam terug. Nynke de Jager kon door een mooie pass van Iris van der Veen de stand op 5-2 zetten en Marie-jetske Lettinga scoorde vervolgens de 5-3 vanaf de cirkel. Hoewel Kwiek 2 de voorsprong daarna weer met twee doelpunten uitbreidde, bleef Jupiter aansluiting houden door doelpunten van Nynke (cirkel) en Iris (middenopbouw). Vlak voor rust maakte Kwiek 2 echter drie doelpunten op rij waardoor de ruststand 10-5 werd.

Tijdens de rust bespraken de dames van Jupiter dat ze feller moesten zijn in de aanval en meer met de hakken op de cirkel moesten verdedigen. De verdediging in de tweede helft was een stuk beter en ook de aanvallen liepen aanvankelijk goed. Jupiter kwam steeds dichterbij onder andere door het zuiniger omgaan met de vrije ballen. Door doelpunten van Marie-jetske, Iris en Maaike Osinga kwam de stand 12-9 op het scorebord te staan. Kwiek 2 was echter niet van plan om de wedstrijd uit handen te geven en wist vanaf afstand twee keer het net te vinden waardoor de stand op 14-9 werd gezet. Marion scoorde nog vanaf de middenopbouw de 14-10, maar het mocht niet meer baten. Over het geheel gezien werden veel breaks niet goed uitgespeeld door Jupiter, stond men te dicht op de verdediging van de tegenpartij, werd er te veel recht op de keepster van Kwiek 2 geschoten en was het wisselen soms lastig (vier wissels, geen coach). De wedstrijd eindigde met een 16-10 zege voor Kwiek 2.

Aankomend weekend (17 januari) spelen de Jupiterdames om 12:20 uur een thuiswedstrijd tegen de huidige koploper, Hurry Up 3.

Heren Jupiter’76 pakken 2 punten in het nieuwe jaar

Zondag 10 januari stond de thuiswedstrijd van de heren tegen Merna uit Leens op papier. In de uitwedstrijd had men de 2 punten gepakt, dus dat was ook de opdracht voor vandaag.

In de kleedkamer meldde coach Maarten Jansen dat hij graag het goede spel van de afgelopen wedstrijden zou willen zien. Snel spel, opbrengen en zorgen dat het in de dekking goed stond. Na het beginsignaal begonnen de heren echter heel stroef, kansen kwamen er in overvloed maar in de eerste 10 minuten belandden daar maar 2 van in het net, net zoveel als de tegenstander. Verdedigend zat het goed dicht, Brian had hierin een heel groot aandeel. Langzaamaan kreeg men meer grip op de wedstrijd en bouwden de mannen een mooie voorsprong op. Dit resulteerde in een op zich mooie ruststand, 11-5. Acceptabel maar niet wat de coach had gehoopt, gelet op de 100% kansen had dit veel groter moeten zijn.

Na een praatje in de rust was het advies om met de 3-3 dekking door te gaan, want die verliep in de 1ste helft top. De eerste 10 minuten van de 2de helft werd er om en om gescoord, 16-10. Toen kroop er een oude bekende in de heren, onrust heet hij, niets liep meer. Te snel, gehaast spel waarbij het doel vaak werd gemist. Spijtig genoeg konden de mannen niet de rust pakken, coach Maarten kon vanaf de kant roepen wat hij wilde maar de heren bleven veel te gehaast spelen en schieten. Merna  bleef rustig en kwam steeds dichterbij. Gelukkig bleef de afstand steeds 2 doelpunten en kon Jupiter uiteindelijk de wedstrijd winnen met 22-19 en is men weer een plaatsje gestegen op de ranglijst.