Jupiterheren winnen eenvoudig, Juditerdames winnen moeizaam

Ruime winst Jupiterheren

Zondag 24 januari stond voor de heren van HV Jupiter’76 de wedstrijd tegen Langeveen op het programma. Dat team had tot nu toe 1 wedstrijdpunt meer en de uitwedstrijd hadden de mannen met 1 doelpunt verschil verloren. Er moest dus wat recht gezet worden. De opdracht van coach Maarten Jansen was om het eigen spel te spelen en niet gek laten maken. Maar zoals bijna elke wedstrijd gaan de heren toch te veel met onze tegenstanders mee en start men te voorzichtig. Jammer genoeg werden er toch weer teveel kansen gemist, hierdoor stond er na 10 minuten spelen nog maar een stand van 3-2 op het scorebord en dat moest anders. Vanaf de kant werden er aanwijzingen gegeven maar iedereen had toch een beetje andere gedachten en er was te weinig overleg. Langzaam kreeg men echter wel meer grip op de wedstrijd en na 20 minuten met 6-3 voor te staan, ging men de rust in met een tussenstand van 10-6. Dit kon beter.

In de rust werden de heren aangesproken en de afspraken die er gemaakt werden waren het sneller opbrengen van de bal, meer loopweg met bal en in de dekking meer praten en niet te veel meelopen. Aan het begin va de tweede helft lukte het de Jupitermannen eerst niet om super geconcentreerd het spel te hervatten. De dekking die normaal het beste loopt, verliep nu te stroef en we hadden te weinig grip op de tegenstander. Maar gelukkig voerde men het tempo open nam men langzamerhand meer afstand. De tegenstander kon af en toe iets dichterbij komen, maar echt een gevaar werd het nooit. Het leuke van deze wedstrijd was wel weer dat bijna iedereen scoorde, dat geeft veel zelfvertrouwen voor de jonge jongens Jelle en Steffan. Volgende week gaan de heren op bezoek bij HVC, hier moet men ook weer de punten halen willen we in de race blijven voor een top 3 positie.

Doelpuntenmakers waren ditmaal:

Jappie Hibma 5x, Ham Bijland en Pieter van Dijk elk 3x, Jelle Krook, Justin Kramer en Gilmario dos Santos allen 2x en Brian Engbrenghof en Steffan v/d Berg beiden 1x.

Krappe winst Jupiterdames

Zondag 24 januari speelden de dames van HV Jupiter’76 in Leeuwarden tegen Cometas 3. Waar men de laatste tijd vaak 5 wissels had, waren er nu maar 2 wisselspeelsters, maar Cometas had helemaal geen wissels. De Jupiterdames kwamen moeilijk op gang en stonden dan ook vrij snel met 2-0 achter. Nynke de Jager wist via een break met een mooi lobje over de keepster te scoren: 2-1. De eerste helft speelden de dames erg gehaast en werden er veel ballen niet goed gevangen. Er werd om en om gescoord, waarbij Cometas steeds de voorsprong pakte. De Franeker doelpunten werden gemaakt door Rianne Wijbenga vanaf de linker opbouw en Marion Offringa via een snelle break en dit bracht de stand op 4-3. Langzamerhand kwamen de Jupiterdames beter in hun spel, het tempo ging omhoog en de verdediging stond beter. Via 2 doelpunten van Marie-jetske Lettinga en 2 scores van Marije Bijlsma kwamen de dames voor het eerst op voorsprong:6-7. Men ging ook met een kleine voorsprong de rust in, want na de gelijkmaker van Cometas zorgde Marion via de vrije bal voor de ruststand van 7-8.

Na een oppepper van coach Jan Bijlsma, die ook mee was gekomen naar Leeuwarden, leek het er op dat Jupiterdames door zouden drukken. Door goed vrij te lopen wist Samantha Vijver met een mooie draai te scoren vanaf de rechterhoek. Ook Nynke  wist vanuit de linkerhoek het net de raken: 7-10. Na 2 scores van Cometas kon Marion de bal ook tussen de palen te krijgen, dit keer door een penalty. De Jupiterdames kregen volop kansen via de break, maar die werden keer op keer verprutst. Men kreeg het dan ook zwaar en de dames begonnen ook in de verdediging fouten te maken. Hierdoor kreeg Cometas 2 strafworpen, welke werden benut. Bij de Jupiter dames lukte echt niets meer en zagen Cometas op voorsprong komen:14-11. De Franeker dames hadden de laatste 20 minuten de bal niet meer tussen de palen gekregen. De ommekeer kwam toen een speelster van Cometas geblesseerd raakte. Men had geen wissels, dus had Jupiter de resterende 8 minuten een speelster meer. Men kreeg bij dit oponthoud nog een extra peptalk van coach Jan om vooral het eigen spel te blijven spelen en niet te veel mee te gaan in het langzame spel van de tegenpartij. De dames zetten alles op alles om de punten mee naar Franeker te nemen. Ancilla Roerink wist vanaf de cirkel te scoren en even later scoorde Marije via de break-out. Marie- jetske zorgde voor de gelijkmaker: 14-14. Met nog 3 minuten op de klok kreeg Cometas opnieuw een strafworp, maar die werd boven het hoofd van keepster Yvonne van Wier op de lat geschoten. Jupiter wist de rust te bewaren en het was Ancilla die vanaf de cirkel het winnende doelpunt maakte vanaf de cirkel. De Jupiterdames hebben het zichzelf erg moeilijk gemaakt in een meer spannend dan fraaie partij, maar pakten dan toch de 2 punten. Volgende week spelen de dames weer een uitwedstrijd, dan moet men naar Meppel.