Kaalslag dreigt voor Franeker Bos

INGEZONDEN: Afgelopen week is bij een aantal woningen die grenzen aan het Franeker bos een brief bezorgd over het Franeker Bos. Hierin beschrijft de Stichting Bosbeheer Fryslân dat eind 2014 /begin 2015 de grote achterstand in onderhoud van het Franeker Bos weggewerkt gaat worden. De helft van het bos zal volgens de brief hiervoor gekapt moeten worden.

Aangekondigde kaalslag klopt niet met het bosbeheerplan

In 2013 is een bosbeheerplan vastgesteld waarin het bosbeheer tot 2040 beschreven wordt. Voor het Franeker Bos worden de geplande maatregelen beschreven. Volgens het plan zal er uitgegaan worden van toekomstbomen die dan vrijgezet worden zodat deze zich goed kunnen ontwikkelen. Daarnaast wordt beschreven dat er gewerkt zal worden met een systeem van variabele dunning waarbij het belangrijk is dat het werk gefaseerd uitgevoerd wordt. Een kaalslag waarbij 50% van het bos verdwijnt past niet binnen dit bosbeheerplan.

Gebruik van zware machines zal de jonge aanwas en de bodem vernielen

In de brief wordt aangekondigd dat de dunningen machinaal worden uitgevoerd. Niet alleen bij het populierenbos maar ook in de andere delen met onder andere eik, linde ,es en beuk. Door het gebruik van zware machines zal de onderbegroeiing die zowel bij de populieren als in de andere vakken is ontstaan totaal vernield worden. Ook de bodemstructuur zal hierdoor aangetast worden waardoor nieuw bos moeilijker zal groeien. Herstel zal vele jaren gaan duren.

Maximalisatie van de houtopbrengsten moet niet het beheer bepalen

Het is begrijpelijk dat de houtopbrengst een deel van de kosten van het onderhoud moet dekken. Het lijkt nu echter alsof de houtopbrengst en kostenbeperking leidend zijn voor het beheer. Dat wordt versterkt doordat de Stichting Bosbeheer (uitvoerende partij) dezelfde persoon is als BioMassaFryslân die een commercieel belang heeft bij zoveel mogelijk houtopbrengst. Het Franeker Bos is echter geen productiebos waarin die belangen leidend moeten zijn. Het Franeker Bos is een belangrijk wandelgebied voor alle inwoners van Franeker en moet dat ondanks het onderhoud de komende jaren ook zo blijven.

De wind krijgt vrij spel

Door de aangekondigde rigoureuze ingrepen zal de westenwind vrij spel krijgen. De delen van het bos die niet gekapt zijn zullen hieronder te leiden hebben. Die bomen zijn de wind niet gewend en zullen deels ook omgaan. Na de 50% kap zal dus ook meer bos verdwijnen. Daarnaast zullen de woningen achter het bos opeens pal in de wind komen te liggen. Daardoor kan ook hier beplanting eraan bezwijken. Dat is niet wenselijk en niet nodig.

Onderhoud van het bos is hard nodig maar wel op een andere manier

Het klopt dat er hoognodig onderhoud plaats moet vinden in het bos. De bewoners pleiten voor een fasering van de werkzaamheden en het beperken van het gebruik van zware machines. Vanuit een aantal bewoners is aan het college gevraagd om de werkzaamheden niet op deze manier te laten starten en inzage te krijgen in een plan van aanpak voor de uitvoering Ook de raadsfracties zijn van dit verzoek op de hoogte gesteld.

Bijlage: brief van Stichting Bosbeheer Fryslân

brief SBF blad 2 brief SBF blad 1

 

 

error: Bericht Beveiligd!