Kan Wereld Diabetes Dag op zijn retour?

Dieetcoach: Kan Wereld Diabetes Dag op zijn retour??

Vandaag, 14 november, is het Wereld Diabetes Dag. Deze dag is de belangrijkste wereldwijde bewustwordingscampagne voor diabetes. Het werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Vorige week volgde ik echter een scholing bij de Vereniging Arts en leefstijl, waarbij met een koolhydraatarm dieet medicatie bij diabetes type 2 wordt afgebouwd. De resultaten zijn veelbelovend. Kunnen wij met voeding diabetes omkeren?

Wereld Diabetes Dag wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de verjaardag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Insuline heeft veel mensen met diabetes het leven gered. Bij type 1 diabetes, waarbij er geen eigen insuline aanmaak meer is, is het bestaan onmogelijk zonder insuline. Bij type 2 diabetes, voorheen ouderdomsdiabetes genoemd, is er nog wel aanmaak van lichaamseigen insuline.

Maar deze wordt niet door het lichaam niet goed herkend, waardoor het bloedglucose (bloedsuiker) oploopt en er in de cellen juist te weinig energie komt. Met steeds hogere insulinespiegels (insulineresistentie genoemd) probeert ons lichaam toch energie in de cellen te krijgen. Deze hoge insulinespiegels werken ontstekingen in ons lichaam in de hand. En daarbij ook opslag van vocht en vet in de buik en om onze organen. Medicijnen, zoals insuline en metformine, worden ingezet om het bloedglucose te laten dalen, maar dit is wel symptoom bestrijding. Want de oorzaak van het toenemende bloedglucose, het eten van suiker, wordt niet of nauwelijks aangepakt. En niet alleen suiker laat ons bloedglucose stijgen.

Ook door het eten van “gewone” voedingsmiddelen zoals brood, aardappelen, zuivel en fruit, stijgt ons bloedglucose. Bij sommigen is inmiddels het lichaam zo verstoord dat het eten van alleen deze gezonde basis voedingsmiddelen al een te hoog bloedglucose geeft. Lang dachten artsen dat de oplossing lag in het verhogen van de hoeveelheid medicatie. Als de tabletten niet meer werken, wordt insuline ingespoten. Steeds meer insuline en bij sommige mensen werkt dat helemaal niet meer. Gelukkig ontdekte collega-diëtisten, ongeveer 10 jaar geleden, het positieve effect van koolhydraatarm eten op dit proces. Ook dokter Frank had er een goed gevoel bij en hij ontwikkelde “Gezond Slank met dr. Frank”. Zelf werk in sinds 2009 al met het koolhydraatarme dieet. En het onlangs zo populaire geworden Pioppi-dieet is feitelijk ook niet veel anders dan koolhydraatarm eten. En toch dringt het in de medische wereld nog niet echt door dat het dus geen hype is maar bittere noodzaak voor velen. En niet alleen bij diabeten, maar bij iedereen met teveel buikvet.

Maar gelukkig, is er nu ook een groep huisartsen die een protocol heeft geschreven hoe medicatie bij diabetes af te bouwen is met een koolhydraatarm dieet. En dit dan zonder om te vallen, zonder het krijgen van te lage bloedglucosewaarden, etc. De voorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl, Tamara de Weijer, vertelde dat zij als artsen niet gewend zijn om medicatie af te bouwen. Dat doen zij eigenlijk nooit! Schokkend eerlijk om te horen. De vereniging Arts en Leefstijl heeft er wel een paar jaar over gedaan om het protocol af te krijgen. Ik zat er zelf met een praktijk ondersteuner die met mij en de huisarts voor wie zij werkt, mensen met diabetes wil helpen om de medicatie te verminderen of zelfs te stoppen.

Fantastisch dat dit initiatief genomen is! En nog mooier was het om te horen dat de artsen van deze vereniging vinden dat koolhydraatarm eten voor veel meer doeleinden de oplossing kan zijn. Hierbij kunt u dan denken aan maagdarmklachten, overgewicht, eczeem, chronische vermoeidheid, etc. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!