Klaas Brandsma stond 45 jaar als marktkoopman in Franeker op de markt en vandaag, woensdag 28 juni, staat hij voor het laatst. “Er is veel veranderd in de afgelopen 45 jaar.” 

Klaas Brandsma komt niet uit een markt familie, zijn vader en broer waren boeren. Tijdens zijn schooltijd heeft Klaas gewerkt bij een kwekerij die ook met bloemen op de markt stond. Na zijn school, detailhandelsvakschool, te hebben afgerond is Klaas begonnen met hier en daar wat helpen en klusjes. Klaas wilde zelf wel op de markt staan, maar op dat moment waren de plekken allemaal bezet van de fournituren en is Klaas gestart in de borduurpakketten, wat enorm goed liep omdat hij de enige was daarin. Na een tijd breidde hij uit met benodigdheden voor het borduren. Uiteindelijk stopte zijn broer met de kraam in fournituren en kreeg Klaas de mogelijkheid om het over te nemen.

 

Van 25 naar 5

 “Vroeger stonden we daar bij het kaatsveld, vanaf de bakker af tot aan het kaatsveld in een dubbele rij met 25 kooplui.” Later kwam de markt op de Breedeplaats, waar nog maar 20 plaatsen waren voor de markt. De gemeente had diverse plannen voor de Breedeplaats waaronder de tent die er nu opgehangen kan worden. Daardoor kon de markt daar niet meer staan en wij werden verhuisd naar de Voorstraat en daar staan we nu nog met zijn vijven.

 

Trouwe klant

Klaas Brandsma, inmiddels al op AOW leeftijd, gaat in de komende 1,5 jaar afbouwen. Van de 4 markten valt nu als eerste Franeker af en naar verwachting als tweede de markt in Heerenveen. In Franeker was de klant erg trouw, vertelt Klaas en hij heeft ook altijd met tevredenheid gestaan in Franeker. Ondanks dat hij nergens een naam op heeft of een telefoonnummer, weet de klant hem altijd te vinden. 

Hij bedankt elke klant voor de traditie en meerdere klanten geven aan nog wel naar Leeuwarden te komen. In Leeuwarden staat Klaas nog op vrijdag, in Emmeloord op donderdag en in Heerenveen op zaterdag.  

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!