Leerlingen basisschool willen verkeer langzamer laten rijden in Achlum

Op maandag 29 augustus gingen de basisschoolleerlingen weer naar school. Ook in Achlum. Daar hebben leerlingen van CBS It Iepen Finster twee verkeersborden ontworpen om het verkeer langzamer te laten rijden in het dorp. De ontwerpers Jinthe Wildeboer (groep 3) en Berend Zijlstra (groep 7) onthulden de verkeersborden samen met wethouder Kees Arendz. Dit was tegelijkertijd het startschot voor de campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’.

De verkeersborden

Het ontwerpen van de verkeersborden was een idee van het dorpsbelang en afdeling Verkeer van gemeente Waadhoeke. Er was een schouw geweest in het dorp, waarbij naar verbeterpunten in het verkeer wordt gekeken. Langzamer rijden stond hoog op de lijst. Samen met het dorpsbelang, afdeling Verkeer en dorpencoördinator Hendrik Tamsma is er voor gezorgd dat de leerlingen een ontwerp konden maken. Twee ontwerpen zijn uitgekozen door een jury en op de borden gedrukt.

De campagne

Met de campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ wordt automobilisten gevraagd rekening te houden met kinderen die na een lange vakantieperiode weer het verkeer in gaan. Dat is voor iedereen weer even wennen, ook voor de kinderen. Direct na de zomervakantie vallen er onder fietsende scholieren helaas bijna twee keer zo veel verkeersslachtoffers als in de rest van het jaar. De insteek van de campagne is dit aantal terug te dringen. De meeste ongevallen zijn tussen fietsers en auto’s.

Belangrijke leerervaring

Zelf veilig naar school fietsen of lopen is een belangrijke leerervaring voor kinderen. Daarom is het van belang dat ouders hun kinderen al van jongs af aan lopend of met de fiets naar school brengen. Door de dagelijkse routine van het samen naar school lopen of fietsen leren kinderen vanzelf gevaarlijke situaties te herkennen en  vervolgens hoe daar mee om te gaan. Kinderen leren zo geleidelijk aan zelf aan het verkeer deel te nemen.

Foto’s © Joachim de Ruijter

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!