Let op zwemwater kwaliteit, steeds meer plekken negatief advies

Op steeds meer plekken geldt er een negatief zwemadvies. Een negatief zwemadvies geldt bij slechte waterkwaliteit of blauwalg. Let goed op bij verkoeling zoeken in het water.

Blauwalg is één van de redenen waarom zwemmen op plekken wordt afgeraden. Blauwalg duikt op bij warm weer en lage waterstanden. Wie ermee in contact komt, kan hoofdpijn,maag- en darmklachten en geïrriteerde ogen krijgen. Soms treden zelfs nog ergere klachten op. Op dit moment is het behoorlijk raak met de blauwalg in heel Nederland, maar ook andere bacteriën zoals de E.coli (darmbacterie) heeft het erg naar zijn zin met deze temperaturen.

De vogelgriep zorgt voor vogelsterfte en dus vogels die aanspoelen of in het water drijven. Ook deze omstandigheden zorgen voor een slechte waterkwaliteit. 

Op zwemwater.nl kun je kijken op het zwemwater veilig is waar je in zwemt, overigens staan hier alleen de erkende zwemlocaties op. Mocht je gaan zwemmen pas goed op en neem contact op met je huisarts bij klachten. 

Hoe herken je blauwalg?

Blauwalgen komen in verschillende vormen voor. Het kunnen kleine klontjes zijn die zweven in het water of het kan eruit zien als kleine grassprietjes die zweven in het water.

Er kan een soort blauwe zweem aan het wateroppervlak zichtbaar zijn. Het kan ook zijn dat het water een troebele blauwgroene kleur heeft. Ook zijn drijflagen een mogelijke vorm van blauwalg, dan zijn meerdere lagen die aan het wateroppervlak gaan drijven. Dan is de kleur vaak ook fel lichtblauw, de kleurstof uit de algen is dan vrijgekomen in het water.

error: Bericht Beveiligd!