Lezing over tuinarchitecten Arend en Gerrit Vlaskamp.

De Vereniging Vrienden van de stad Franeker en Stichting Trezoor organiseren op maandag 23 oktober een lezing door Aly van der Mark over de ‘Vergeten geschiedenis van Arend en Gerrit Vlaskamp’. Gerrit Vlaskamp was dé tuinarchitect van Friesland die in de 19de eeuw 350 bijzondere tuinen en parken in Noord-Nederland heeft aangelegd.

Door toeval ontdekte Aly van der Mark dat haar man een nazaat is van deze familie van tuinarchitecten. De vondst van archiefstukken was voor haar een uitnodiging zich in de geschiedenis van het geslacht Vlaskamp te verdiepen die teruggaat tot 1770. Hierover heeft Van der Mark inmiddels twee boeken gepubliceerd.

Er is ook een band met Franeker. Arend Vlaskamp, een oudoom van Gerrit, was de hortulanus van de universiteit van Franeker. Arend had bovendien contact met de bewoners van buitenplaatsen rondom Franeker. Zo ontving hij ƒ 6 voor het aanleggen van de Engelse tuin bij Schatzenburg. Van de hand van Aly van der Mark verscheen eerder in het historisch tijdschrift ‘Fryslân’ een artikel over de ‘teloorgang van de Hortustuin’ in Franeker.

De lezing vindt plaats op maandag 23 oktober, om 20.00 uur in De Rank in de Zilverstraat. Entree is gratis, er is koffie en thee, waarvoor een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!