Mapsy en Will Geerling vieren 60-jarig huwelijksfeest

Vandaag 12 februari vieren Mapsy en Will Geerling hun 60 jarig huwelijksfeest. Burgemeester Hayo Apotheker heeft het gelukkige paar vanochtend bij hen thuis  gefeliciteerd!

Vier het leven

Vier het leven en hou van elkaar! Dat is zeker van toepassing op het jubilerende paar Mapsy Geerling-Schaap (09-02- 1939) en Will Geerling (26-06- 1938). Zij hebben tot nu toe al een heel bewogen en bijzonder gevarieerd leven achter de rug. Eigenlijk kunnen we hier alleen maar een korte impressie van geven.

Hoe het begon!

Het begon allemaal op de tekenschool in Amsterdam, 61 jaar geleden. Daar zag Will steeds dat mooie gracieuze meisje voorbij komen. Een prachtige ballerina. Er waren al kapers op de kust, maar daar had Will een oplossing voor. Gewoon zeggen dat ze bij zijn meisje uit de buurt moesten blijven! Mapsy wist van niks, ze had nog nauwelijks een woord met hem gewisseld. Will nodigde haar uit voor een gitaar optreden van hemzelf en in Zaandam bloeide er iets moois tussen die twee.

‘Artiestenleven’

Mapsy en Will gingen samen optreden als duo met zang en gitaar. Ze trouwden, gingen aan de Zaan wonen in een oud Zaans huisje van een oom en kregen daar al gauw hun eerste ,zeer gewenste kindje, Afra. In de eerste instantie werd er gewerkt in loondienst en daarnaast trad Will op als clown Kiki. Hij reed zelfs de Dam tot Damrace van Amsterdam naar Zaandam op een driewieler als Clown!

Mapsy opende balletschool Pirouette in Zaandam en Will begon een goedlopend verzekeringskantoor aan huis , want zelfstandigheid zat in het bloed. Bovendien was het voor deze familieman ideaal om zijn kinderen te zien opgroeien. In de tussentijd was zoon Jan geboren. Naast “het noodzakelijk kwaad” van geld verdienen breidde het artiestenleven zich uit. Mapsy had een klassieke zangopleiding gedaan (ze had een platencontract afgezegd omdat haar gezin voor ging), deed de choreografie voor dans bij de Zaanse operette vereniging en steeds meer borrelde er nieuwe ideeën op bij Will. Zo ontstond de revue Willy Wight , met zang, dans en sketches. Ook de  Kinderprogramma’s gingen gewoon door, maar uitgebreider van opzet.

Tussendoor kwam de laatste zoon Willy. Zo wisselde het “normale” werk en optreden elkaar af. Weer een idee later ontstond er een humoristische Oosterse illusionistenshow. Will als magiër en Mapsy als Oosterse danseres/assistente . Optredens volgden op de Olau-line van Vlissingen naar Engeland, tournees door Duitsland bij de jaarmarkten, Studio 21 in Hilversum en optredens verder door heel Nederland. Dit werd zo’n succes dat er geen tijd meer was voor ander werk. De
kinderen werden overal bij betrokken, of waren onderdeel van, en groeiden op in een bijzonder gezin waar muziek, zang en dans hoogtij vierde en een ieder zich kon ontplooien. Na zijn 50ste begon Will een studie psycho- en hypnotherapie en had tot vorig jaar (tenslotte moet je ooit stoppen) een bloeiende praktijk. Daar Mapsy haar hele leven al helderziend is hielp zij mensen als paragnost en gaf later nog balletlessen aan schoolkinderen in Wons. Mapsy en Will verhuisden verschillende malen. Zo woonden ze in Zaandam, Rotterdam, Koog aan de Zaan, Aartswoud en Wons, om tenslotte afgelopen december , de dag van code rood, in Franeker neer te strijken. De gemeente waar hun dochter al jaren in het onderwijs werkte en ze ook al eens diverse malen hadden opgetreden.

Ook in Franeker gaan de ideeën verder. Er ligt al een boek klaar met korte verhalen van Will en Mapsy gaat verder met schilderen, zingen en gedichten schrijven, ook iets wat ze haar hele leven al doet. Hun drie kinderen zijn allemaal gelukkig getrouwd en zijn ook behept met de nodige creativiteit. Er zijn ook nog zeven kleinkinderen (waarvan zes getrouwd of samenwonend) en drie achterkleinkinderen. En dankzij het uitzonderlijk voorbeeld van vader en moeder (opa en oma) vieren ook zij het leven en houden ze allemaal veel van elkaar!!

Foto’s Joachim de Ruijter

error: Bericht Beveiligd!