Marjan Brouwer geeft lezing over ‘De Friese Marten en Oopjen

Zaterdag 16 september om 14.00 uur geeft conservator Marjan Brouwer een lezing over ‘De Friese Marten en Oopjen. De huwelijksportretten van Sophia van Vervou en Wytze van Cammingha’. De lezing is gratis bij uw toegangskaartje. 

De huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634 door Rembrandt zijn inmiddels wereldberoemd. En terecht! Maar in Friesland werd ook een sterk staaltje huwelijksportret geschilderd, door Wybrand de Geest, Frieslands beste schilder uit de Gouden Eeuw. Sophia van Vervou en haar man Wytze van Cammingha waren zo puissant rijk en zo zelfbewust, of was het arrogant?, dat zij zich al eerder (in 1632) dan Marten en Oopjen levensgroot en ten voeten uit lieten schilderen. Zij waanden zich vorsten en zo lieten zij zich ook portretteren.

Tijdens de lezing plaatst de spreker de portretten in de Europese portrettraditie, wordt de vergelijking tussen Marten en Oopjen en Wytze en Sophia gemaakt en is ook aandacht voor de personen Sophia en Wytze. Want hun persoonlijk leven, vooral dat van Sophia van Vervou, was enerverend genoeg.

U bent van harte welkom. Als u zeker wilt zijn van een plaats, belt u met 0517 392192

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!