Meest deprimerende dag vandaag ‘Blue Monday’, maar waarom eigenlijk

De feestdagen zijn voorbij en de vakanties nog ver weg. De eerste goede voornemens heb je misschien alweer losgelaten en eigenlijk zijn we toe aan langere warmere dagen, fluitende vogeltjes en bloeiende natuur.

De derde maandag van januari, dit jaar 16 januari, de meest deprimerende dag van het jaar ook wel Blue Monday genoemd. Ook wel bekend onder de naam deprimaandag. Overigens kunnen we ‘Blue Monday’ niet vertalen naar ‘blauwe maandag’, want dat is iets compleet anders. De uitdrukking ‘blauwe maandag’ staat namelijk voor een korte duur periode of een periode die niet veel betekenis had. Iemand die een ‘blauwe maandag’ heeft gewerkt heeft nauwelijks ervaring opgedaan.

 

Hoe is  ‘Blue Monday’ ontstaan

De vader van ‘Blue Monday’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.

De term is afgeleid van het Engelse begrip “feeling blue” (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band (en een blauwe vlag) lieten bij thuiskomst duidelijk zien dat men de “blues” had, in de rouw was.

Toch even iets positiefs voor diegene die last hebben van een Blue Monday! Over 60 dagen (20 maart) begint de lente weer.

 

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!