Metamorfose voor schilderij van Friese schilder Lambert Jacobsz. (1587-1636)

Een schilderij uit het begin van de zeventiende eeuw van de Leeuwarder schilder Lambert Jacobsz. is gerestaureerd. Het stelt het Bijbelverhaal van ‘Christus en de Cijnspenning’ voor en hangt na de restauratie in de Pronkkeuken van Museum Martena in Franeker.

Ooit hing het schilderij in het Stadhuis van Franeker, maar de laatste decennia stond het zonder lijst en enigszins verweesd in het schilderijendepot van Museum Martena. Een bijzonder werk, want het is van de hand van Lambert Jacobsz., een Friese schilder uit de zeventiende eeuw. Jacobs was een bekende schilder die een vrij groot atelier met eigen leerlingen had. Hij was ook een vooraanstaand burger, voor zover dat mogelijk was als doopsgezinde. Hij schilderde veel Bijbelse taferelen. Ook dit werk: het schilderij is een verbeelding van het verhaal van Christus en de cijnspenning naar een gravure van Lucas Vorsterman die op zijn beurt weer werkte naar een schilderij van Peter Paul Rubens.

Het was een grote wens van Museum Martena dit werk te laten restaureren en de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting maakte dit financieel mogelijk. “Wij vonden het belangrijk dat dit werk gerestaureerd werd. Ook in ongerestaureerde staat zagen we dat het kwaliteit had. De sterk vervuilde vernis maakte het spannend, want wat voor kleuren zouden tevoorschijn komen? Dat bleek niet tegen te vallen! De kleuren op de tronies en gewaden van de schriftgeleerden zijn springlevend” volgens Marjan Brouwer, conservator van Museum Martena. “Het is een ware metamorfose”. Het schilderij hangt nu, door Maikki Kivinen gerestaureerd en door Anne Arjen Blanksma voorzien van een nieuwe lijst, in de Pronkkeuken van Museum Martena. Werk van Jacobsz. is te zien van Besançon tot Stockholm. En nu dus ook in Franeker.

Foto’s: Ruilof Images

Voor de restauratie
Na de restauratie

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!