De burgemeester op bezoek bij de 100-jarige @Foto Joachim de Ruijter

Mevrouw H. Westra-Deelstra viert 100e verjaardag!

Vandaag 5 december bracht burgemeester Marga Waanders de felicitaties over aan mevrouw Hessie Westra-Deelstra. Zondag 4 december werd zij 100 jaar. Dit vierde zij met alle kinderen in Zorgcentrum de Beuckelaer in Sint Annaparochie.

Groot gezin

Hessie Westra werd geboren in Franeker. Als middelste van een gezin met zeven broers en acht zussen. Drie zijn helaas op jonge leeftijd overleden. Twee van de vijftien emigreerden naar Canada.  Na de lagere school ging ze aan het werk bij kruidenier Jansons in Franeker.

Trouwen in oorlogstijd

Verkering kreeg ze na een logeerpartij bij haar vriendin aan de Koudeweg tussen Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie. Sieds Westra heette hij. Hij was boerenarbeider op Het Bildt. De verkering heeft gelukkig de 2e Wereldoorlog doorstaan. Hessie werd aangenomen als dienstmeid bij Dokter Hoitsma in Sint Jacobiparochie en op 28 augustus 1945 trouwden ze. In kleding die ze hadden gekregen, omdat er gewoonweg niets anders was. Ze gingen samenwonen in Sint Jacobiparochie. Vier jaar later verhuisden ze naar een woning op de ‘Acht Plagen’ aan de Middelweg-West in Sint Annaparochie. Daar kregen ze vier kinderen. Sieds werkte bij diverse boeren en heeft later als slikwerker nog 16 jaar bij de Landaanwinning gewerkt. Op z’n 55ste mocht hij met pensioen.

Verhuizen

Toen de waterzuiveringsinstallatie werd gebouwd moesten ze weer verhuizen. Dit keer naar de oostkant van het dorp; op de Middelweg-Oost. Daar hebben ze 35 jaar gewoond. Hessie had haar adresjes voor werk. Ook bakeren deed ze af en toe bij vrienden, kennissen en eigen kinderen. Ze redde haar best als huisvrouw en moeder van vier kinderen. In 1997 overleed haar 80-jarige man. In 2012 verhuisde ze naar haar huidige woning in het ‘Suderhoog’ op de 1e verdieping.

Rust, reinheid en regelmaat

Hoewel haar gezondheid af en toe te wensen overlaat is ze nog erg scherp van geest. Ze mag erg graag puzzelen, lezen uit de Bieb van de Beuckelaer en spelletjes spelen.
Rummikub is haar favoriet en ze komt vaak als winnaar uit de strijd. Het gezegde ‘rust, reinheid en regelmaat’ is haar lijfspreuk. Inmiddels zijn er 12 kleinkinderen waarvan er een op 26 jarige leeftijd is overleden en 24 achterkleinkinderen. Verjaardagen worden nooit vergeten! Ook wordt er zondags altijd naar de kerktelefoon geluisterd.

De burgemeester op bezoek bij de 100-jarige @Foto Joachim de Ruijter
Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!