Franekeradeel scoort bovengemiddeld als het gaat om het hanteren van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol aan jongeren. In 58% van de gevallen houdt Franekeradeel zich aan de leeftijdsgrens en hiermee staat onze gemeente op de eerste plaats van het Friese platteland. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid in opdracht van de Friese gemeenten. Landelijk en provinciaal zijn de nalevingspercentages 31% en 37%. “Een mooi resultaat voor Franekeradeel maar het kan natuurlijk altijd beter. Vooral bij sportkantines”, zegt wethouder Caroline de Pee.

ID-bewijs vragen beste methode

De beste methode om te voorkomen dat je toch alcohol verkoopt aan een minderjarige is het altijd controleren van het ID-bewijs. Het gebruik van een hulpmiddel, een simpel briefje met de minimale geboortedatum die iemand moet hebben om alcohol te kunnen kopen of een systeem als ID-swiper, draagt ook bij. Alleen vragen naar de leeftijd of het inschatten van de leeftijd is bijna nooit effectief. Opvallend is dat het eerst vragen naar de leeftijd en dan naar het ID-bewijs minder effectief is dan het uitsluitend vragen naar ID-bewijs.

Friese cijfers gunstig ten opzichte van landelijk beeld

Bij supermarkten werd in 59% van de gevallen verkoop geweigerd (landelijk 53%), in sportkantines 20% (landelijk 9%), in horecagelegenheden in 32% (landelijk 16%), bij slijterijen in 46% (landelijk 33%) en in cafetaria’s in 23% (landelijk 10%). Jongerencentra in Fryslân kennen een nalevingspercentage van 37%. De naleving bij Friese evenementen is relatief laag: 14%.

Mystery shop onderzoek in Fryslân

Voor het onderzoek deden 32 Friese jongeren van zeventien jaar als ‘mystery shopper’ een poging om alcoholhoudende drank te kopen. Het onderzoek focuste op de zogeheten ‘hotspots’, verkooppunten waar veel jongeren komen. Met de resultaten kunnen de gemeenten hun alcoholmatigingsbeleid vormgeven, waaronder het toezicht op de Drank- en Horecawet.

Platform Nuchtere Fries

Het Platform Nuchtere Fries coördineert het onderzoek. Het platform is een samenwerking tussen alle Friese gemeenten, GGD Fryslân, Verslavingszorg Noord Nederland, Politie Fryslân, Koninklijke Horeca Nederland en Provincie Fryslân om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan en verantwoord alcoholgebruik onder jongeren boven de achttien te bevorderen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!