Motor SC Franeker (zo) na rust pas op gang *foto’s*

Franeker – Je hebt soms tegenstanders die je echt niet liggen. Voor Sportclub Franeker is dat het Leeuwarder Nicator. Die wedstrijden verlopen altijd uiterst moeizaam en zo mag de eerste helft van afgelopen zondag ook worden omschreven. In de tweede helft werd het klasse verschil duidelijk en waren er twee jubilarissen bij Franeker.

In de eerste helft werden de intenties van Nicator al snel duidelijk. Zoveel mogelijk mensen op eigen helft en ieder vorm van voetballen afbreken door iedere bal blind weg te schieten. Doordat ook de thuisclub het juiste ritme niet wist te vinden ontstond er een rommelige wedstrijd. Franeker kreeg wel mogelijkheden via Marco de Groot zijn schot ging net voorlang, Noël Wever schoot op de vuisten van doelman Sander Kreeft en Sander Hoekstra die Kreeft met een lob probeerde te verrassen maar slaagde hier niet in. Tien minuten voor rust was er een eerste grote mogelijkheid voor Nicator. De gasten verdedigde wilt uit maar de bal viel pardoes goed voor Arno Moed. Hij legde de bal breed op de geheel vrijstaande Terry Sekuur maar zijn inzet ging ruim naast het Franeker doel. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Nicator een vrije trap. Catharinus Janssen nam plaats achter de bal, krulde die over de muur in de korte hoek, maar doelman Jesse Hogendorp toonde wederom aan in een uitstekende vorm te verkeren door de bal uit het doel te boksen.

Na de theepauze schakelde Franeker twee versnellingen bij en kwamen de Leeuwarders niet meer van eigen helft af. Doelman Kreeft kon lang stand houden, maar na een dik uur spelen was het Franekers clubtopscoorder aller tijden Sander Hoekstra die de ban brak. Noël Wever draaide knap weg op de rand van het zestien-meter-gebied en leek een strafschop te verdienen, maar de scheidsrechter gaf voordeel, omdat Sander Hoekstra de bal voor de voeten kreeg en doelman Kreeft in de korte hoek kansloos liet, 1-0. Daarmee werd Hoekstra een van de jubilarissen, hij behaalde de magische grens van 100 treffers in het shirt van SC Franeker.

Na de openingstreffer dienden zich legio kansen aan. In de 69ste minuut schoot Noël Wever de wedstrijd definitief in het slot. Via Gerlof Dijkstra en de met een enorme drive spelende Rob Postma kwam de bal bij Wever. Hij schoot de bal overtuigend tegen de touwen, 2-0. Nicator was niet bij machte om er nog een wedstrijd van te maken, terwijl de Franekers naar hartenlust bleven combineren.

De Leeuwarders kwamen handen en voeten te kort om de Franekers te stuitten. Met soms kunst en vliegwerk bleef een afgang Nicator bespaard. Gerlof Dijkstra die zeer dreigend inviel, draaide weg bij zijn tegenstander en werd onderuit gehaald. De toegekende strafschop werd feilloos benut door Marco de Groot, waarmee ook hij een mijlpaal behaalde, 3-0.

De pas 21-jarige jubilaris schoot al zijn 50ste doelpunt binnen voor SC Franeker. Twee minuten later stond heel Franeker al te juichen maar ging de bal er niet in. Een hoekschop van Postma viel voor de voeten van Mark Jan Ykema. Hij schoot de bal kiezelhard in maar Wesley Grendel stond om de doellijn en wist tot zijn eigen verbazing de bal uit het doel te houden. Uitblinker Rob Postma liet het Franeker publiek nog even genieten. Hij speelde zich vrij na een fraaie actie en haalde vervolgens uit, de bal spatte via de binnenkant van de paal terug het veld in. Trof De Groot eerder in de tweede helft al de bovenkant van de lat met een kopbal. Vlak voor tijd nam hij plaats achter een toegekende vrije trap. Met een harde curve schampte ook deze inzet de kruising.

Met zeven overwinningen uit acht duels gaat SC Franeker aan de leiding in de tweede periode. Er breken nu interessante weken aan voor Franeker. ,,De eerste helft was niet best, maar de tweede helft hebben we het goed gedaan. Vandaag hebben we een feestje en gaan we genieten. Vanaf woensdag richten we ons op het vervolg van de competitie’’, aldus Franeker-trainer Dennis van den Driessche die zijn ploeg na de winterstop op volle toeren laat draaien. Aanstaande zondag gaat Franeker naar Groningen voor de ontmoeting met vv Gruno, aanvang 14.00 uur.