Museum Martena: Leibanden, valhoeden en mouwspleten.

Leibanden, valhoeden en mouwspleten. De kleding van de Friese pjutten en beukers in de zeventiende eeuw. Bij de tentoonstelling Pjutten en beukers. Friese kinderportretten 1550-1800 in Museum Martena vertelt kunsthistorica Catharine de Jong zondagmiddag 15 februari om 14.30 over de kleding van de geportretteerde kinderen.

De kleine pjutten en beukers zijn in de zeventiende eeuw meestal geportretteerd in volledig kostuum, op een enkele naakte baby na. De kostuums zijn miniatuurversies van het volwassen kostuum, maar wel uitgevoerd in vrolijke kleuren die passen bij kinderen. Felgele wambuizen, rode broeken…maar ook heel veel jurken. Want jongen of meisje, tot een jaar of vijf droegen ze allemaal een jurk. Dat was praktisch bij het verschonen en aankleden. De jurken zijn voorzien van schortjes, kantjes, molensteenkragen en zelfs opzettelijk gemaakte gaten om mooie stoffen van het onderhemd te kunnen zien. En wat te denken van rode schoenen? De kinderen werden als kleine vorsten en vorstinnen geschilderd.

Catharine de Jong vertelt over de specialiteiten van het kinderkostuum, over stoffen, verfbaden en accessoires, geïllustreerd met voorbeelden uit de tentoonstelling.

Zondag 15 februari om 14.30 uur in Museum Martena. Kosten: € 6,- incl. entree. Reserveren bij Museum Martena 0517 392192

Doecke Martena van Burmania Suzanna van Burmania door Wybrand de Geest zl

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!