Najaarsexpositie in Martinikerk te Franeker

In de maand september is er weer een expositie te zien in de prachtige Martinikerk in Franeker, waar de lichtinval voor een bijzonder accent zorgt op de geëxposeerde keramiek, fotografie, schilderijen en tekeningen. De tentoonstelling getiteld “Kunst in de Kerk” toont werken van de Franeker kunstenaars Karin van Berne, Ellen Cohen, Douwe Elias,Violeta Damen, Paul Logister, Oesje Zegel en als speciale gast Ramon van de Werken.

De tentoonstelling is te zien vanaf zaterdag 2 september t/m 30 september.

De openingstijden zijn maandag t/m zaterdag van 11.00 -17.00 uur en zondag van 13.00- 17.00 uur. De toegang is gratis.

Karin van Berne

Zij heeft net met succes samen met kinderen en volwassenen een tunnel beschilderd in Franeker. De inspiratie voor dit werk is de onderwaterwereld van een boerensloot. Water speelt in haar 3-dimensionale werk een grote rol. Klei gekneed tot vormen met menselijke eigenschappen zijn de basis van haar werk.

Meerminnen en zinkende koppen spreken tot haar verbeelding. Koppen zonder gezicht inspireren haar. Zij maakt haar eigen verhaal bij deze mythische figuren.

Ellen Cohen

Ellen exposeert deze keer in de Martinikerk met haar modeltekeningen. Korte ,rake schetsen naar levend model. In sommige tekeningen werkt ze met collages, die de kijker uitnodigen om verder te onderzoeken, er wordt een tweede verhaal verteld.  Materialen zijn houtskool, conté en acryl. Bij de portretten wil zij de ziel van het model weergeven, zoals zij deze persoon ziet.

Violeta Damen

Violeta werkt met twee technieken: objecten van leer en schilderijen.

Bij haar schilderkunst staat de mens centraal. Het zijn meestal geen portretten van concrete personen, maar de mens in het algemeen, gezien tijdens vaak voorkomende situaties, zoals eten, converseren, of genieten van de zon. Maar het gaat de kunstenares niet om de gebeurtenis zelf, maar om de bijbehorende emoties. In haar schilderijen wil Violeta de poëzie van het dagelijkse leven laten zien.

Haar objecten van leer zijn meer abstract. Zij gebruikt  een zeldzame techniek, die alleen kan op leer ,dat zonder chemicaliën gelooid is en waarvan het oppervlak niet beschilderd is. Ze snijdt dunne plakjes uit, hoe dieper de snede, hoe lichter de kleur. Zo schildert Violeta met een mes.

Douwe Elias

De bekende Franeker Kunstenaar exposeert enige recente schilderijen van vroegere thema’s. Stillevens, o.a. met Japanse poppen in combinatie met westerse kopjes. Daarnaast nog enkele nieuwe portretten van kinderen met het Down Syndroom.

En schilderijen van kastjes met stapelingen van aardewerk. Nieuw is een serie “Gedekte tafel in buitenlands landschap”.

Paul Logister

Het werk van Paul Logister heeft zich door de jaren heen vooral gekenmerkt door een hoge mate van originaliteit en het voortdurend opzoeken van de grenzen van het medium. Het grote palet van fotografische- en nabewerkte technieken waar Logister zich van bediend lijkt schier oneindig. Zowel digitale als analoge opname technieken komen in steeds nieuwe combinaties samen om beelden te creëren die verwondering/verrassing oproepen.Terwijl er toch heel vaak herkenbare emoties rondwaren in zijn platen.

Zijn laatste serie “Myths and Dreams” is hier een goed voorbeeld van. Gedurende de traditionele september expositie in de Martinikerk zijn een vijftal werken uit deze serie te bezichtigen. 

Oesje Zegel

Oesje Zegel exposeert zowel in Nederland als België. Zegel haar onderwerpen zijn voornamelijk landschappen, zeegezichten, pelgrimages, bloemstillevens en (kerk)interieurs. Al haar werken zijn uitgevoerd in olieverf. Zij schildert laag over laag, sommige werken hebben een abstracte uitstraling.

Gast: Ramon van de Werken

Van de Werken schildert vaak samen met zijn dochter Pico van de Werken aan “Het Bos”. Hun stijl is, expressief, en realistisch. Vanaf 1996 werken zij aan deze schilderijen die het digitale domein met het analoge domein verbindt.

foto: Douwe Elias

error: Bericht Beveiligd!