Nieuwe manier van oplichting ‘spoofing’ met fake bankmedewerker

Politie waarschuwt voor oplichting met ‘spoofing’: ook in Friesland zijn er al zaken bekend omtrent deze nieuwe manier van oplicht. Criminelen die zich voor doen als bankmedewerkers en zo geld weten los te krijgen bij mensen.

Wat is spoofing?

Oplichters en fraudeurs kunnen bellen vanaf een vals telefoonnummer, bijvoorbeeld vanaf het telefoonnummer van uw bank. In sms-berichten kunnen ze de naam of het mobiele nummer van de afzender vervalsen, zodat het lijkt alsof de sms door uw bank is verzonden. Vertrouw dus niet zomaar iemand die u belt vanaf het telefoonnummer van uw bank of die u een sms namens uw bank stuurt.

Oplichters kunnen u telefonisch of via sms ook misleiden om een valse website te bezoeken. Daar zou u dan zogenaamd goedkeuring moeten geven voor het veiligstellen van uw rekeningsaldo, met uw beveiligingscodes voor internetbankieren. Die valse website lijkt als twee druppels water op de echte website van uw bank maar heeft een ander webadres. Ook kunnen ze vragen om uw geld veilig te stellen op een zogenaamde kluis rekening met de uitleg dat je bankrekening gehackt is en om te voorkomen dat de inbrekers er vandoor gaan met je geld. In werkelijkheid wordt het geld dan overgeboekt naar de handlanger van de oplichter.

Politie Noord-Nederland meldt daarom het volgende. Lees het goed door en bekijk ook het bijbehorende filmpje op Youtube.

In het kader van ‘Week van het Geld’

De politie meldt: “Deze week is het ‘De week van het geld’ en besteden we aandacht aan verschillende vormen van oplichting. Dinsdag werd er in Opsporing Verzocht aandacht besteedt aan een aantal ‘Spoofing’-zaken, waaronder twee zaken in Noord-Nederland.

Zo werden twee personen uit Heerenveen en Dwingeloo gebeld door zogenaamde medewerkers van de ING en de Rabobank. Maar wat is dat eigenlijk, spoofing? Bij spoofing wordt een truc gebruikt om een andere identiteit aan te nemen, je krijgt bijvoorbeeld een e-mail van de bank, criminelen leiden je naar nepwebsites of je wordt dus zoals in deze zaken gebeld door criminelen die zich voordoen als bankmedewerkers.

‘Dit overkomt mij niet’?

Je denkt misschien ‘dit overkomt mij niet’, maar criminelen gaan steeds geraffineerder te werken. Zo zijn sommige websites, WhatsApp-gesprekken of e-mails van banken of pakketdiensten bijna niet van echt te onderscheiden. In Opsporing Verzocht worden beelden van de verdachten van de spoofing zaken in Noord-Nederland getoond.

error: Bericht Beveiligd!