De Koornbeurs

Noordelijk Film Festival ook dit jaar weer in Franeker

In navolging van de vorige editie, is De Koornbeurs ook dit jaar één van de locaties van het Noordelijk Film Festival. De Harmonie in Leeuwarden geldt zoals gebruikelijk vijf dagen lang als het film-epicentrum, maar ook in het theater in Franeker zijn verschillende vertoningen.

En de eerste is meteen een bijzondere. Op donderdagavond 10 november wordt de documentaire Kibboets op de klei getoond. Die film is gebaseerd op beelden van amateurfilmer Jacob Bramson, initiatiefnemer en begeleider van de Joodse kibboets in Franeker. Hier woonden tussen 1934 en 1941 zo’n negentig pioniers. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan hun dromen.

Met het historische filmmateriaal als leidraad maakten Syds Wiersma (Fries Film & Audio Archief), cameraman Gerko Jonker en regisseur Gerard van der Veer een bijzondere documentaire. Het trio is hiervoor onder meer naar Israël gereisd om er achter te komen wat er met de toenmalige bewoners van de kibboets gebeurd is. Op het Noordelijk Film Festival gaat de eerste van drie afleveringen in première.

De zaterdagochtend en -middag zijn ingeruimd voor kinder- en jeugdfilms (Mamma Boe, op zoek naar thuis en Strijder). Die avond staan Sick of myself en Beautiful beings geprogrammeerd. In totaal draaien in De Koornbeurs, verdeeld over twee dagen, acht verschillende titels.

Het complete overzicht is te vinden op www.noordelijkfilmfestival.nl. Ticketverkoop gaat ook via die site.

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!