Olga kan ‘appen’ d.m.v. speciaal ontworpen chatapplicatie

Olga kan ‘appen’ door middel van een speciaal voor haar ontworpen chatapplicatie. Het afgelopen half jaar hebben zes studenten van de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) van de NHL Hogeschool in Leeuwarden een chatapplicatie gemaakt voor Olga Wolberts. Olga is een vrolijke meid uit Franeker van 20 jaar die door haar verstandelijke beperkingen en taal‐ en spraakstoornis niet in staat is om te spreken, te lezen en te schrijven. Hierdoor kan zij geen gebruik maken van bestaande apps, zoals WhatsApp. De gemaakte app zorgt ervoor dat Olga met haar vrienden en familie kan communiceren door middel van pictogrammen (een pictogram is een afbeelding dat de plaats inneemt van een tekst).

Vrijdag 17 juni j.l. hebben de zes studenten van CMD, op Olga’s 20ste verjaardagsfeest, de app aan Olga en haar vrienden en familie gepresenteerd. Vanaf dat moment kon er door de vrienden en familieleden van Olga gebruik worden gemaakt van de app. Na afloop maakte Olga de studenten duidelijk dat de ‘app’ het mooiste cadeau was, dat zij gekregen had die dag.

Het mooiste cadeau was volgens Olga de ‘app’

Totstandkoming

De applicatie is tot stand gekomen naar een idee van Anja Wolberts, de moeder van Olga. Anja zag dat Olga graag, net zoals haar leeftijdsgenoten, met haar vrienden en familie wilde ‘appen’. Bij gebrek aan een bestaande goedwerkende app heeft Anja besloten om deze zelf te laten ontwikkelen.

Tijdens de ideeën‐wedstrijd “De beste ideeën van Friesland”, ter gelegenheid van het 200‐jarig bestaan van de Friesland Zorgverzekeraar, heeft Anja voor haar idee de publieksprijs gewonnen. Met dit geldbedrag is zij naar de NHL Hogeschool gegaan, waarna de opdracht bij de studenten is terechtgekomen. Zij hebben wekelijks contact met Olga gehad, om haar beter te leren kennen en om er achter te komen wat haar sterke‐ en minder sterke punten zijn. Daarnaast hebben de studenten veel testrondes georganiseerd waarin onder andere prototypes zijn getest.

Toekomstbeeld

Door middel van deze app is Olga nu in staat om met haar vrienden en familie te communiceren. Op dit moment wordt er gekeken hoe de chatapplicatie uitgebreid kan worden zodat er in de toekomst meerdere mensen, naast Olga, hier ook gebruik van kunnen maken.

olgaswhatsapp olgaswhatsapp2

 

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!