Op maandag 4 openen de basisscholen weer hun deuren. Met de campagne “Onze scholen zijn weer begonnen” wordt mensen gevraagd rekening te houden met kinderen die na een lange vakantieperiode weer het verkeer in gaan.

Dat is voor iedereen weer even wennen, ook voor de kinderen. Spandoeken en sandwichborden zijn geplaatst bij verschillende invalswegen en scholen om de automobilist hierop te attenderen.

Waarom de actie  ‘De scholen zijn weer begonnen’?

Direct na de zomervakantie vallen er onder fietsende scholieren bijna twee keer zo veel verkeersslachtoffers als in de rest van het jaar. De meeste ongevallen betreffen fietsers en auto’s. Daarom is het belangrijk om vooral nu alert te zijn op kinderen in het verkeer.

Zelf veilig naar school fietsen of lopen is een belangrijke leerervaring voor kinderen. Daarom is het van belang dat ouders hun kinderen van jongs af aan lopend of met de fiets naar school brengen. Door de dagelijkse routine van het samen naar school lopen of fietsen, leren kinderen zelf gevaarlijke situaties herkennen en hiermee om te gaan. Door kinderen altijd met de auto te brengen, leren zij niet zelf aan het verkeer deel te nemen. Daarnaast verhoogt veel autoverkeer rondom de school de onveiligheid. Kinderen zijn in ontwikkeling. Ze spelen een groot deel van de tijd en handelen impulsief. Daardoor doen ze soms onverwachte dingen. Ook hebben ze een langere reactietijd dan volwassenen en kunnen niet meteen toepassen wat ze geleerd hebben.

Hoe kunt u rekening houden met kinderen?

  • Nader kruispunten langzaam, dan heeft u tijd om op onverwachte situaties te reageren.
  • Haal kinderen in met een veilige afstand en snelheid.
  • Wees voorbereid op onverwachte acties van kinderen: kijk nog een keer extra wanneer u in de buurt van een school of van een schoolroute bent.
  • Breng zelf uw kinderen met de fiets of lopend naar school.
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!