Op bezoek bij 60-jarig bruidspaar Van Dijk – van Dellen

Op maandag 13 december bracht wethouder Caroline de Pee (op haar verjaardag) een bezoek aan de heer Jan en mevrouw Hieke van Dijk – van Dellen uit Achlum. Ze zijn dan 60 jaar getrouwd. De wethouder overhandigde een bos bloemen en de trouwakte die ze in 1961 hebben ondertekend.

Jan en Hieke zijn beide geboren in 1939 en opgegroeid in Achlum. Jan was zoon van een bakkersgezin en Hieke was dochter van een boerenarbeider. Haar vader is later hobbyboer geworden. Ze speelden beide in een muziekgroepje “Sin en Wille”. Jan op de banjo en Hieke op de accordeon. Zo kregen ze een relatie.

Naar de Noordoostpolder

Na vijf jaar verkering zijn ze in 1961 getrouwd. Daarna zijn ze naar Bant in de Noordoostpolder verhuisd. Jan was daar al twee jaar bakkersknecht. Hij woonde bij zijn broer Klaas in, die daar ook werkte en woonde. Na vijf maanden samen in de Noordoostpolder zijn ze toch weer teruggegaan naar Achlum. Zijn vader Tjerk van Dijk had hulp nodig in de bakkerij, omdat broer Yede in dienst moest.

Van bakkerij tot dorpswinkel

Er zijn vier kinderen geboren, zoon Tjerk en drie dochters Rennie, Anja en Yvonne. In 1980 is er brand geweest op de bovenverdieping van de bakkerij. Na deze brand is besloten om te stoppen met de bakkerij en het pand te verbouwen tot dorpswinkel. Dat heette toen de VIVO. Jan is veel op pad geweest met de fiets en bakkersmand. Later ging hij met de auto om de boeren in de omgeving en ook andere dorpen te voorzien van kruidenierswaren. Later bezorgde hij ook de boodschappen. Hieke runde de winkel. In 2007 zijn ze gestopt en kwam er na meer dan 90 jaar een einde aan het familiebedrijf.

Wonen in de dorpswinkel

De winkel is verbouwd tot woonhuis en daar wonen ze nu nog. Er zijn ondertussen tien kleinkinderen en drie achterkleinkinderen en nog drie ‘bonus’ achterkleinkinderen. Op 13 oktober 2018 verongelukte zoon Tjerk op 55-jarige leeftijd. Dit heeft veel impact gehad en dat heeft het nog steeds op het leven van Jan en Hieke. Ondanks dit grote verdriet proberen ze te genieten wat het leven hun nog brengt, zoals de geboortes van de drie achterkleinkinderen afgelopen jaar. Door alle coronamaatregelen hebben ze dit feestelijke jubileum in familiekring gevierd.

Foto © Joachim de Ruijter

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!