Opdrachten voor kranen van miljoenen euro’s

Franeker (FD)– De opdrachten voor het bouwen van kranen voor olieplatformen voor de grote olieconcerns zorgen het komende jaar bij het Franeker bedrijf SMST dat er nog voor miljoenen euro’s binnenkomen. De komende week wordt een grote kraan getest op de werf voor een platform voor de kust van West-Afrika. ,,Voor ons is het een prestigeobject”, zegt Frederik Maats.
De opdracht van dit project werd bijna een jaar geleden binnengehaald. ,,In mei werd het contract getekend en toen begon voor de ontwerpafdeling de grote uitdaging.” De kraan moest aan verschillende bijna onuitvoerbare eisen voldoen. ,,Op het platform is er maar weinig ruimte en toch moet deze kraan grote onderdelen van soms twaalf meter aan een olieleiding kunnen koppelen.”
In november is begonnen met het bouwen van het stuk hoogwaardig techniek. ,,Omdat de opdrachtgever snel over de kraan wilde beschikken, hebben we werk aan collegabedrijven in het Noorden moeten uitbesteden.” Volgens Maats is dat niet de gebruikelijke werkwijze. ,,Normaliter ontwerpen én bouwen we de complete kranen. In de meeste gevallen gaat het om individuele projecten en bijna nooit om seriematige productie. Ons bedrijf profiteert daarvan. De constante wisselwerking tussen ontwerpen en bouwen binnen een bedrijf levert extra kennis op. Bij de vele collegabedrijven die alleen maar ontwerpen of alleen maar produceren, zie je dat veel minder.”
De komende week kan het publiek vanaf de kade meekijken naar de testen die de kraan moet ondergaan. Volgens de woordvoerder zal dat een heel spektakel worden. Gisteren werd begonnen met de eerste testen in aanwezigheid van de opdrachtgevers. De uitschuifbare arm van de kraan heeft een lengte van bijna achttien meter. Voldoende om maximaal honderd ton te kunnen tillen.
SMST levert jaarlijks ongeveer tien projecten per jaar op. Daarbij worden veertig tot vijftig kranen gebouwd. Het grootste deel van de opdrachten is afkomstig uit het buitenland. Het bedrijf zorgt voor flink wat werkgelegenheid in Franeker en omgeving. In totaal werken er bij het staalbedrijf 85 mensen, waarvan 35 op kantoor. Het merendeel van het personeel zit op de vestiging in Franeker. Ongeveer vijftien mensen werken met de zware staalconstructies op de tweede vestiging in Sneek.
De economische neergang heeft nu nog geen invloed op het aantal opdrachten. ,,Meestal duurt de bouw van schepen met de complete opbouw tussen de twee en 2,5 jaar. Het komende jaar hebben we in ieder geval nog wel voldoende werk.”

Vacatures
Het Franeker bedrijf is zelfs nog dringend op zoek naar technisch personeel voor de ontwerpafdeling. Probleem is dit er in het noorden van het land niet veel is. ,,De opleidingen en bedrijven zijn geconcentreerd bij Rotterdam. Het is dus moeilijk om hier geschikt personeel te vinden voor het ontwerpen van specialistische kranen.”
De Baanbrekersbeurs in het WTC Expo in Leeuwarden vorige week was dan ook geen succes. ,,We hebben niemand kunnen vinden.”
Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren een stevige groei doorgemaakt. In 1990 is het bedrijf ontstaan en het is in 1996 overgenomen door de huidige eigenaar Erik Hessels. ,,Op dat moment werkten er tussen de 20 en 25 mensen. We hebben dus een sterke groei meegemaakt in de hoeveelheid werk die binnenkomt en het personeelsbestand.”

error: Bericht Beveiligd!