Politie Fryslân twittert! Maar uw buurtagent ook!

Franeker – De politie Fryslân is ook actief op Twitter, het snel groeiende sociale netwerk op internet. Vanuit persvoorlichting, de meldkamer en opsporingsberichtgeving wordt regelmatig “getweet”. Twitter is een effectief aanvullend medium om getuigen op te roepen, informatie uit het publiek te vragen, burgers te betrekken bij opsporing, vermiste personen terug te vinden of algemene informatie te geven over het werk van de politie.

Twitter bij politie Fryslân

De politie Fryslân maakt net als vele andere politiekorpsen in Nederland gebruik van nieuwe media. Sinds 25 maart 2009 heeft de Friese opsporingssite Dader Gezocht een eigen Twitter-profiel, en twittert ze actief opsporingsberichtgeving. Aan de site is ook een Youtube-kanaal gekoppeld. De persvoorlichters van de Friese politie twitteren sinds 16 februari 2010 en de centralisten van de meldkamer politie Fryslân twitteren sinds 8 juni 2010. Ook de politie op Vlieland en  Terschelling en de politie in Harlingen en Franeker twittert.

Twitterende buurtagenten

De buurtagent is het lokale gezicht in de wijk of het dorp. De politie Fryslân maar ook de teamleiding van Wad en Land, waartoe Harlingen, Franekeradeel, Terschelling en Vlieland behoren, vinden  het belangrijk dat niet alleen de buurtagent op straat maar ook op het internet zichtbaar en benaderbaar is. Twitter is daarmee een aanvulling op de communicatie van de buurtagent met de buurt en zijn bewoners. De buurtagent neemt zijn Twitter volgers mee in het dagelijks werk of er wordt bijvoorbeeld de hulp gevraagd bij zaken die in de wijk of het dorp spelen. Denk aan getuigenoproepen, informatie over inbraken en vernielingen in de buurt maar ook preventieberichten over actieve zakkenrollers in het centrum.  Buurtagenten Broer de Jong, Harlingen, en Aldert van der Schaaf,  Franekeradeel, zijn sinds enige tijd actief op Twitter. Broer de Jong te volgen via www.twitter.com/broerdejong  terwijl Aldert van der Schaaf gevolgd kan worden via www.twitter.com/aldertvdschaaf

Waarom Twitter?

Twitter is de snelst groeiende sociale netwerksite van dit moment. Met een tweet kunnen eenvoudig grote groepen mensen worden geïnformeerd. In met name heterdaad situaties is het belangrijk om zo snel mogelijk mensen te vragen uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kan iedereen direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Twitter, laagdrempelig maar ook openbaar

Twitter is laagdrempelig. Met een tweet kunt u heel snel en simpel iets aan de politie melden. Echter geen meldingen welke direct politie-inzet vereisen. Verstuurt u een tweet aan de politie of replied u een politie-tweet, bedenkt u dan goed dat u daarmee uw vertrouwelijke informatie wel wereldkundig maakt. Immers, tweets zijn openbaar en iedereen (met of zonder Twitter-account) kan lezen welke informatie u aan de politie verstrekt. 

Diverse manieren om informatie met de politie te delen

De politie vraagt u om uw vertrouwelijke informatie niet via Twitter te verzenden. Er zijn diverse manieren om informatie met de politie te delen:

  • Telefonisch informatie doorgeven? Belt u dan met 0900-8844 en geef uw tip aan de politie door. Belt u naar aanleiding van een politie-tweet, vermeld dit dan in het gesprek.
    Per e-mail informatie doorgeven? Stuur een mail naar politie Fryslân via het contact-formulier. Mailt u naar aanleiding van een tweet, vermeld dit dan svp in het bericht.
  • Anoniem informatie doorgeven? Belt u dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Belt u naar aanleiding van een politie-tweet, vermeld dit dan in het gesprek.
  • Met spoed iets doorgeven? Belt u dan met 1-1-2, dus als u ziet dat iemand iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken!
Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!