1dagnietFraneker – Op zich is de datum 11-12-13 al bijzonder. Maar 11 december belooft helemaal een onvergetelijke dag te worden als het aan het burgerinitiatief 1dagniet ligt: één dag geen woninginbraken. De initiatiefnemers raakten geïnspireerd door een beweging in Estland die het onmogelijke voor elkaar kreeg: in één dag het hele land opruimen. Wie zich daarvan een beeld wil vormen, kan op YouTube zoeken naar “country clean up project”.

Feiten

Een groep burgers met verschillende achtergronden kwam op het idee om op soortgelijke manier een vuist te maken tegen woninginbraken. Want als iedereen de handen ineenslaat, is niets onmogelijk. Daarmee was “11-12-’13, 1dagniet” een feit. Nog een paar feiten: in 2012 telde Nederland 91.153 woninginbraken. Volgens een berekening van het Ministerie van Veiligheid en Justitie vertegenwoordigt elke inbraak een maatschappelijke schade van vijfduizend euro. De politie pakte vorig jaar meer inbrekers op, maar het aantal woninginbraken daalde niet. Politieacademieonderzoek toonde eind 2012 aan dat twintig procent van de slachtoffers een jaar later nog psychische problemen ondervindt.

Bijdragen

Iedereen met ideeën om Nederland één dag inbraakvrij te maken, kan vanaf 1 juli via de website 1dagniet bijdragen leveren. Dat geldt voor burgers, maar ook instanties en het bedrijfsleven. Het kan daarbij gaan om buurtpatrouilles, kortingen op sloten en verzekeringen of preventieavonden. Verschillende partijen gaven al aan dat zij 1dagniet actief willen ondersteunen. Ook de Nederlandse politie reageert positief.

Waardevol

Korpschef Gerard Bouman: ‘De doelstelling spreekt mij als politieman en burger bijzonder aan. Het is een sympathiek en belangrijk initiatief. Ik vind het vooral enorm waardevol dat dit vanuit burgers zelf komt. Dat sluit prima aan bij onze visie dat de politie zo’n maatschappelijke probleem waar mogelijk samen met de burgers, bedrijven, media en andere overheidsdiensten moet aanpakken. Het dient wat mij betreft ook beslist een burgerinitiatief te blijven. Daar ligt de kracht. Als politie gaan wij de komende tijd bezien hoe wij maximaal aan deze beweging kunnen bijdragen.’

Twitter

Wordt 11-12-2013 1 dag zonder woninginbraken. Een prachtig burgerinitiatief van http://www.1dagniet.nl  Twitter uw idee naar @1dagniet.

Bron: wijkagent Aldert van der Schaaf  – Twitter: @aldertvdschaaf

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!