Afgelopen weekend ging de Saakstra’s Brege nog één keer open voordat gestart wordt met de vernieuwing van de brug. Wethouder Caroline de Pee en brugwachter Eelco Bootsma van de Stadsherberg bedienden samen voor de laatste keer de brug, zodat de rondvaartboot van Middelsee er door kon varen. De vervanging van de Saakstra’s Brêge is de laatste in de reeks bruggen die zijn vernieuwd binnen het totaalproject Franeker Waddenpoort. Eind november wordt gestart met de werkzaamheden van de nieuwe burg, zodat deze gereed is voor de start van het nieuwe vaarseizoen in 2017. 

Vaste brug

De bestaande Saakstra’s Brêge wordt vervangen door een vaste brug, die geschikt is voor de kleine recreatievaart. Hierdoor is de stad vanaf het voorjaar van 2017 altijd en zonder wachttijd toegankelijk. De brug is de derde in de reeks bruggen die zijn vernieuwd in Franeker; afgelopen mei werd de nieuwe Oosterpoortsbrug geopend en eind oktober werd de nieuwe Stationsbrug weer opengesteld voor al het verkeer. In week 48 wordt gestart met de werkzaamheden rondom de nieuwe brug. 

Handbediening verleden tijd

Saakstra’s Brêge is nu nog een handbediende brug. Na vernieuwing van de brug is dit verleden tijd. Wethouder de Pee bedankte de heer Eelco Bootsma namens het College van Burgemeester en Wethouders, voor maar liefst 37 jaren trouwe dienst; al die tijd bediende hij de brug 7 dagen per week volgens een vast rooster.

Franeker Waddenpoort

De projecten zijn onderdeel van het programma Franeker Waddenpoort. De stad wil zich ontwikkelen tot een belangrijke toegangspoort in het Friese Waddengebied. Om Waddenpoort te worden, moet de stad over water en land beter bereikbaar worden en beter zichtbaar zijn. Het programma maakt Franeker en omgeving nog aantrekkelijker om te verblijven en recreëren. De gemeente Franekeradeel werkt samen met de provincie Fryslân, het voormalige Friese Merenproject, ondernemers en burgers aan Franeker Waddenpoort.
Meer informatie over het programma Franeker Waddenpoort vindt u op http://www.franekerwaddenpoort.nl. Volg ons ook op Twitter via @franwaddenpoort.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!