Speel- en ontmoetingsplek Arkens krijgt vorm.

Onze visie: Op de locatie Fûgelflecht willen we dé speel- en ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners, jong en oud creëren. Met dit park willen we de mensen weer bij elkaar brengen, het wordt een plek waar sporten, spelen, ontmoeten en verbinden centraal staat. Een initiatief dat bijdraagt aan een sociale buurt. Franeker de stad die momenteel veel doet aan de realisatie van speeltuinen. Door deze ontwikkelingen is het belangrijk om een unieke speeltuin te realiseren. Een speeltuin met elementen voor jong tot oud, van klassieke tot unieke elementen en ook een plek waar mindervalide kinderen hun energie kwijt kunnen. ‘Het Schalsumerplan, daar willen we naartoe’!

Momenteel ligt er een braakliggend terrein van 4.750m2. Een gigantisch terrein dat multifunctioneel kan worden ingezet. Daarop is dit plan ook ingestoken. Denk hierbij aan speeltoestellen, een bmx/pumptrack, speelpanelen en een rolstoelwip voor mindervalide kinderen, meubilair voor de ouders en sportvelden in de vorm van een jeu de boulesbaan, voetbalveld en volleybalveld.

Wat maakt dit plan uniek?

De samenstelling van deze elementen representeren de gehele lokale bevolking. Met het ontwerp is rekening gehouden met de zeer sterke verbindende factor. Ontmoetingsplekken, unieke speelelementen, thematiek, het heuvel- en speel achtige landschap en sport, fitness en bewegen.

Pontificaal in het middenterrein gaan we voor een eyecatcher. Een toestel dat spreekt.

Dit zien we terug in het nieuwe Robinia schip de Albatros. Een groot schip waarin elke leeftijdsgroep zich kan uitleven en de thematiek eraf spat. Klimmen en klauteren op en onder het dek, hoog in het kraaiennest of over de wiebelende loopplank het achterdek bereiken en er glijdend afgaan.

Om dit toestel plaatsen we twee klassieke toestellen van robinia hout. Om het familiekarakter uit te drukken, plaatsen we een moderne familieschommel. Een dik touw met vier robiniastaanders en een vierpersoons wip. Verder daaromheen vooral klassieke toestel in de vorm van een reguliere en vogelnestschommel. Rond deze toestellen plaatsen we uiteraard meubiliar zodat ouders hun kinderen op veilige afstand kunnen zien spelen.

Om de behendigheid te bevorderen en het glijden voor de jongste kinderen makkelijker te maken, hebben we ook gekozen voor een heuvelglijbaan. Deze is met een steltenpad of via het doorgaande weggetje te bereiken.
Ben je een sportief type? Eat your heart out! Met een fitness- en cardioparkje tussen de bomen kun je hier de spiergroepen trainen die jij belangrijk vindt. Dit kan op drie spiergroep gerichte toestellen of het sportieve klimrek.
Ben je meer van de teamsporten? Leef je dan uit op het voetbal- of volleybalveld. Juist door de ondergrond extra zorg te geven en te egaliseren, kunnen deze velden in de zomerstop ook worden ingezet door de plaatselijke voetbal- en volleybalclubjes om de zomeravonden lekker in het Schalsumerplan door te brengen.

Dan zijn er nog twee groepen die we ook representeren in deze sport- en bewegingsplannen. Voor de ouderen is er uiteraard het jeu de boulesveld. Deze ligt aan de kant van het buurthuis. Voor de jongere kinderen leggen we de uitdaging naar een pumptrack. Een heuvelig BMX parcours waar men met loopfietsjes of BMX’jes op kan om een snelle tijd neer te zetten.

In deze speeltuin richten we ons ook tot de mindervalide kinderen. Dit moet ook een plek worden waar zij met alle plezier naartoe kunnen gaan. Door het speeltuintje leggen we een verhard paadje zodat alles ook voor hen te bereiken is. Langs dit paadje plaatsen we een drietal speelpanelen en een ondergrondse walkie talkie. Door deze palen kunnen zij met andere kinderen communiceren met de andere kant van het pad. Ook hebben we een rolstoelwip ingetekend. Kinderen gebonden aan een rolstoel kunnen -naast het reguliere doorgaande pad- ook kiezen voor een alternatieve route. Hier maakt deze wip onderdeel van uit.

Natuur en aankleding

Naast de speeltoestellen wordt het ook een terrein waar de natuur tot leven komt. Bloemenperkjes die kleur in het geheel brengen en de lokale kleine fauna stimuleren. Ook zal het terrein gekenmerkt worden door heuveltjes zodat het een speels landschap wordt met hier en daar bomen die zorgen voor schaduw.

Lokale samenwerking

Dit project kenmerkt zich door de samenwerking met lokale ondernemers. Om dit te kunnen creëren is er de expertise en hulp nodig van lokale grondverzetbedrijven, hoveniers, stratenmakers, groothandels in zand en grind en wij als speeltoestellenleverancier en monteur.

Overig

Naast het meubilair waar men kan zitten, is er ook plaats voor een picknicktafel. Cruciaal voor gezinnen die er echt een dagje uit van willen maken. Net als de picknicktafel bestraten we ook onder de voetvolleytafel zodat hier een verharde ondergrond onder ligt en het niet zal slijten. Door te kiezen voor deze invulling komen we aan alle mogelijke groepen tegemoet. De speelwaarden zijn er in overtal. Van het klassieke glijden en klimmen, staat vooral de thematiek en het inclusief spelen centraal. Het schip stimuleert de waarden ‘ontmoeten’ en ‘interactie’. Cruciale waarden voor elk kind. De toestellen zijn van robinia hout en vormen samen met de speelse heuveltjes en de bloemenperken een prachtige natuurlijke uitstraling, midden in de woonwijk.

Waterproblematiek

Daarnaast heeft de gemeente een definitief akkoord gegeven, om de waterproblematiek te financieren. Dit gebeurt door drainage aan te leggen op het voormalige schoolterrein, en het veld van de terp. Dit moet gebeuren, voordat het speel- en ontmoetingsplek gerealiseerd wordt. Een plek die mensen samenbrengt en waar men naast ontspanning ook kan sporten en bewegen. Het Schalsumerplan komt hiermee helemaal tot leven!

error: Bericht Beveiligd!