Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Franeker – Wie kent er niet het sprookje van Sneeuwwitje en de toverspiegel. Een prachtig verhaal met een mooie boodschap. Voor de Wereldwinkels van Harlingen, Franeker en het Bildt bron van inspiratie om in de Fairtrade Week, die van 27 oktober t/m 6 november loopt, ons verhaal over fairtrade nog eens te vertellen. Fairtrade is een simpele maar doeltreffende oplossing voor het armoede-probleem. Door kansarme boeren en producenten een faire prijs plus een ontwikkelingspremie te betalen, kunnen zij investeren in de ontwikkeling van zichzelf en hun omgeving. Kinderen kunnen naar school, productie-technieken worden verduurzaamd en boeren kunnen zich organiseren. Fairtrade is vooruitgang! De Wereldwinkels zijn trots op al die verhalen die schuilgaan achter haar collectie fairtrade cadeaus. Met recht de mooiste cadeaus van het land!

 Handmade sprookjes

‘Fairy Tale’ mokjes met tekeningen die verwijzen naar Indiase sprookjes. De vlinder verwijst naar een verhaal over de godin Krisna die de sari’s van prinses Draupadi in kleurige vlinders veranderde. Het vogeltje vertelt waarom een kraai altijd met zijn hoofd draait en op het derde mokje staat een vergeetachtige hagedis die werd vervloekt toen hij een slechte wens deed bij de god Brahma. Grappig genoeg komen de mokjes niet uit India maar uit Thailand. Sang Arun is een middelgrote keramiekfabriek met een goed sociaal beleid. Het familiebedrijf biedt de 220 werknemers, vooral vrouwen, een baan. De decoraties worden zoveel mogelijk handmatig aangebracht. Dat is gunstig voor de werkgelegenheid én geeft de producten een uniek karakter.

Een hartje van robijn

Prachtig is de armband gemaakt van zoetwater parels afgewerkt met een hartje van robijn. Het verhaal achter deze armband maakt het sieraad nog mooier. Khun Titiwan en haar vriendin Sathorn uit het zilversmid dorpje Surin maken samen met importeur Kanika sieraden, gericht op de Nederlandse markt. Zij verwerken zilver met zoetwater parels en halfedelstenen als granaat, amethist, turkoois, agaat, kristal en ook hout en zijde, tot prachtige unieke sieraden. Het dorpje Surin ligt in het noordoosten van Thailand. Het bewerken van zilver tot kralen is een ambacht die uitkomst biedt voor vele dorpbewoners om tijdens droge perioden toch een inkomen te verdienen.

Fairtrade

De Wereldwinkel is dé fairtrade cadeauwinkel van Nederland. Met de verkoop van fairtrade producten investeert de Wereldwinkel in een leefbare wereld voor iedereen. Elk product uit het assortiment is met zorg en volgens fairtrade criteria geproduceerd en ingekocht. Ondernemers in ontwikkelingslanden krijgen op deze manier toegang tot de Europese markt en daarmee de kans een beter bestaan op te bouwen. De 12.500 vrijwilligers in 375 Wereldwinkels maken hiermee duidelijk dat het in de wereld ook anders kan. Dat armoede wél bestreden kan worden. Koop je een cadeau in één van deze winkels, dan draag je daaraan bij.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!