Startschot voor restauratie bolwerkkerkje in Franeker

Gisteren mocht Jan Pieter Verhoog, voorzitter van de Stichting De Mouterij, een cheque van 430 euro van Jelly van der Velde ontvangen. Het is de eerste particuliere bijdrage voor de restauratie van het voormalige schuilkerkje in Franeker.  Eind vorig jaar heeft de provincie al een subsidie van 200.000 euro in de restauratiekosten toegezegd.

Een jaar geleden is op initiatief van de Vrienden van de Stad Franeker een stichting opgericht die niet alleen de restauratie, maar ook exploitatie en onderhoud van het bolwerkkerkje op zich neemt. Bij die gelegenheid heeft de schuilkerk zijn oude naam De Mouterij teruggekregen. Dit van oorsprong 16de-eeuws gebouwtje was tot voor kort nog in functie als baptistenkerk. Voordat het gebouw in de zeventiende eeuw een bestemming als schuilkerk kreeg, was er een bierbrouwerij gevestigd. De toenmalige eigenaar schonk de mouterij indertijd aan het kerkgenootschap.

De Stichting De Mouterij is sinds de oprichting voortvarend te werk gegaan. Adema Architecten uit Dokkum boog zich over de restauratieplannen. Het is de bedoeling dat de kerkzaal behouden blijft; opmerkelijk is dat er ook drie appartementen in het gebouw worden ondergebracht. Over een invulling is ook nagedacht. Er zijn plannen om er een cultuurhistorisch centrum van Franeker te vestigen, met faciliteiten voor vergaderingen en lezingen, een bibliotheek en een beeldarchief. Kortom, men wil er een centrum van maken voor vrienden, bewoners en liefhebbers van de oude en recente geschiedenis van Franeker. Om dit initiatief te laten slagen is er nog meer geld nodig. Daarom worden de komende maanden diverse fondsen aangeschreven. Natuurlijk wordt iedere particuliere steun op prijs gesteld.

mouterij

error: Bericht Beveiligd!