Tjitske de Boer – Oosterbaan uit Franeker 107 jaar

Franeker – Tjitkse de Boer-Oosterbaan uit Franeker is donderdag 17 november 107 jaar geworden. Zij is daarmee de oudste inwoner van de gemeente Franekeradeel. Burgemeester Fred Veenstra was aanwezig om haar te feliciteren.

Tjitske Oosterbaan is op 17 november 1904 geboren in Witmarsum. In 1929 trouwde zij met Auke de Boer uit Pietersbierum. Uit hun huwelijk zijn twee kinderen geboren: een zoon en een dochter. Daar zijn ondertussen zeven kleinkinderen en zeventien achterkleinkinderen bijgekomen. Auke de Boer is in 1965 op 61-jarige leeftijd overleden. Ook de dochter is op relatief jonge leeftijd overleden.

Vanaf hun huwelijk hebben Tjitske en Auke gewoond in Pietersbierum waar ze een familiebedrijf in pootaardappelen hadden. Ze hebben, met name in de oorlog, zware tijden gehad. Gelukkig verbeterden de omstandigheden later. Het bedrijf is voortgezet door hun zoon. Later is het bedrijf verkocht.

Na de lagere schooltijd heeft Tjitske cursussen handwerken gedaan. Ze heeft in haar leven heel veel kleding gemaakt. Het breien van sokken en truien was een hobby van haar. De kleinkinderen waren dan ook maar wat blij met de sokken. Als ze bij beppe “út fan hûs” waren kregen ze altijd soep van beppe met echte sûkerbôle.

Haar gezondheid wordt ieder jaar iets minder. Maar gezien de hoge leeftijd is dat niet zo verwonderlijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Franeker Courant

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!