Twee keer zwembrons voor Josien Wijkhuijs

Afgelopen weekend behaalde Josien Wijkhuijs twee keer het podium bij de Open Nederlandse Kampioenschappen zwemmen op de korte baan (ONK 25 meter bad). De 14-jarige Josien Wijkhuijs uit Franeker deed voor het eerst aan dit ONK mee in de leeftijdscategorie Jeugd 14/15 jaar.

Vrijdag begon haar toernooi meteen goed met een 3e plaats bij de jeugd op de 50 meter vrije slag in een persoonlijke recordtijd van 26,71 (was 27,18).

Zaterdag stonden de 100 meter vlinder en de 200 meter vrije slag op het programma. Josien zwom in de ochtendsessie de 100  vlinder niet zoals ze had gewild en met een kleine pr  1.05,14 werd Josien  6e bij de jeugd. Met deze tijd had ze zich wel geplaatst voor de B-finale en daar zwom ze toch nog verrassend een dikke pr van  1.04,48 en werd met deze tijd 3e bij de jeugd. Jammer genoeg geen medaille, want die werden in de ochtendsessies verdeeld.

Zondag zwom Josien haar laatste afstanden van dit toernooi. De 50 meter vlinder en het koninginnen nummer de 100 meter vrij. In de ochtend series zwom Josien op de 50 vlinder een tijd van 28,54 en met deze tijd werd ze 3e bij de jeugd. Josien mocht ook met deze snelle tijd als 8e de A-finale zwemmen. In deze A-finale deed ze het nog eens dunnetjes over en werd in een tijd van 28,37 6e van Nederland (senioren meegerekend) en heeft een Fries record jeugd 14 jaar gezwommen. De 100 vrij ging ook goed. Hier ook weer een dikke pr 58,38 (was 59,7). Dit was goed voor een 5e plaats bij de jeugd.

Voor Josien kon dit kampioenschap niet meer stuk. Ze staat nu op 4 afstanden als eerste in de ranglijsten jeugd 14 jaar. Tijdens de Swimcup in Amsterdam op 8 en 9 december zijn de kwalificaties voor het Europese Kampioenschap te verdienen.  Wie weet lukt het Josien een limiet voor dit toernooi te halen.  Voor meer informatie over Josien kunt u ook een kijkje nemen op haar website: www.josienwijkhuijs.nl