Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. We kennen de herkomst van ons eten niet meer altijd, overgewicht is een steeds ernstiger probleem en ons eetgedrag veroorzaakt klimaatproblemen. Hoe komt dat en vooral: hoe kan het anders? Daarover spreekt Tiny van Boekel bij de Academie van Franeker op woensdag 7 juni tijdens zijn publiekscollege ‘Voedselproductie in veranderende tijden’.

Vervreemd van ons voedsel
De wetenschap heeft ons veel gebracht op het gebied van voedsel. Voedselzekerheid, voedselveiligheid en voedselkwaliteit zijn de afgelopen eeuw ontwikkeld op basis van wetenschappelijke inzichten. De maatschappij is daardoor drastisch veranderd: voedsel is altijd en overal beschikbaar en het bereiden van eten kost ons vrij weinig tijd.

Het ontstane systeem heeft echter ook een keerzijde: we zijn vervreemd van ons voedsel, obesitas is een maatschappelijk probleem geworden en we beschadigen klimaat en milieu met ons eetgedrag. Bovendien is er veel onenigheid op het gebied van voedselproductie, met als sprekend voorbeeld de stikstofdiscussie. Hoe zijn we hier terechtgekomen en welke toekomstscenario’s zijn denkbaar? Dat is een complex vraagstuk met veel belanghebbenden: boeren, industrie, consumenten, supermarkten en overheid. In deze lezing brengt Tiny van Boekel die complexiteit in kaart en schetst hij mogelijke alternatieven.

Loopbaan in het teken van voedselkwaliteit
Prof.dr.ir. Tiny van Boekel is emeritus-hoogleraar Levensmiddelentechnologie aan Wageningen University & Research. Zijn onderwijs en onderzoek waren gewijd aan voedselkwaliteit in termen van voedingswaarde, eetkwaliteit, duurzaamheid en eiwittransitie. Van Boekel mengt zich geregeld in publieke maatschappelijke discussies over voedsel en voeding. Sinds zijn pensionering in 2019 is hij nog steeds actief in onderwijs en onderzoek. Verder is hij als voedselveiligheidsadviseur betrokken bij de Voedselbank.

Het publiekscollege vindt plaats op woensdag 7 juni in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!