Het zesde Simmerjûncollege van 2023 van de Academie van Franeker wordt gegeven door emeritus hoogleraar Rolf Bremmer. Hij vertelt op woensdag 30 augustus over de bouwgeschiedenis tussen 1421 en 1580 van een van de mooiste kerken van Friesland: de Martinikerk in Franeker.

Een bijzondere kerk
In Fryslân wemelt het van de mooie middeleeuwse kerken. Vaak staan ze midden in een dorp of stad, op een oude terp. Eeuwenlang was dit de centrale plek waar mensen samen kwamen bij de belangrijke momenten in het leven.

Volgens de Franekers zelf hebben wij in ons stadje natuurlijk een van de mooiste kerken van Fryslân. Maar ook wetenschappers noemen de Martinikerk bijzonder.

Prof.dr. Bremmer gaat in dit college in op de bouwgeschiedenis van de kerk, tussen 1421 en 1580. Ook behandelt hij de drie emoties in en om de kerk uit die tijd: vreugde, rouw en strijd. Heel toepasselijk wordt dit college in de Martinikerk gegeven.

Praktische informatie
Het Simmerjûncollege van Rolf Bremmer vindt plaats op 30 augustus in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur, de Botniastins is open vanaf 19.30 uur. Een college duurt ongeveer een uur. Entree inclusief consumptie: 10 euro, jongeren tot 18 jaar: 5 euro. Toegangskaartjes zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl. Na afloop van het college kunt u napraten met de spreker op het terras van De Doelen, tegenover de Botniastins.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!