Waadhoeke werkt aan een dekkend netwerk van AED’s

Dit betekent dat in alle kernen van Waadhoeke binnen zes minuten een Automatische Externe Defibrillator (AED) en een reanimatie burgerhulpverlener (r-bhv’er) aanwezig is om te reanimeren.

Een AED is een draagbaar medisch apparaat dat een schok kan toedienen bij een hartstilstand. Wanneer er genoeg AED’s in Waadhoeke zijn én er zijn voldoende hulpverleners die ze kunnen bedienen, helpt dat het redden van mensenlevens in onze gemeente.

De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een draagbaar medisch apparaat dat een schok kan toedienen bij een hartstilstand. Deze schok kan er dan voor zorgen dat het hartritme weer hersteld kan worden.

 

Vergroot de overlevingskans

Vaak wordt gedacht dat het hart tijdens een hartstilstand stilstaat, maar dit klopt niet. Het hart verkeert in een soort chaotische toestand, waarbij snelle prikkelingen ervoor zorgen dat de hartkamers niet meer samentrekken. Hierdoor wordt er geen bloed meer rondgepompt en stopt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de rest van het lichaam.

In zo’n toestand zijn borstcompressies en mond-op-mondbeademing niet voldoende. De overlevingskans van een patiënt is aanzienlijk groter als er een AED wordt gebruikt tijdens de reanimatie. Door de schok(ken) van een AED kunnen de hartkamers weer normaal gaan pompen – het hart is als het ware gereset. Start u de reanimatie binnen 6 minuten, dan is de overlevingskans 50 tot 70 procent.

 

Gebruik

Een gebruiksklare AED is altijd voorzien van een elektrodenset. Tijdens een reanimatie moeten deze elektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt te worden. De AED kan met deze elektroden het hartritme analyseren. Hiermee wordt bepaald of er wel of geen schok toegediend moet worden.

 

Hulp bij reanimatie

Wanneer de AED klaar is met de hartritme analyse, zal het apparaat de hulpverlener stapsgewijs door het reanimatieproces heen helpen. Het AED-apparaat geeft bijvoorbeeld aan of er doorgegaan moet worden met reanimeren, of dat er een schok afgegeven dient te worden. De AED geeft alleen een schok opdracht als er een schokbaar hartritme gemeten wordt. De schok van de AED kan helpen om het ritme weer herstellen.

 

Geen AED in de buurt

Als burgerhulpverlener is het van belang om altijd reanimatie te geven. Hartmassages en mond-op-mondbeademingen zorgen ervoor dat andere vitale functies intact blijven. Zo blijft er door het geven van borstcompressies bloed naar de hersenen stromen.

Voor meer informatie kijk op de website van de gemeente Waadhoeke ook kun je daar de ervaringsverhalen lezen en je aanmelden.

error: Bericht Beveiligd!