Een stadswandeling door het centrum van Franeker: dat betekent historie die heel ver terug gaat.  Het Planetarium bijvoorbeeld, tussen 1774 en 1781 gebouwd door Eise Eisinga in zijn huiskamer en het oudste werkende planetarium ter wereld. Maar er is meer. De Academie van Franeker, na Leiden de oudste universiteit van Nederland. Gesticht in 1585 om in de groeiende vraag naar met name dominees te voorzien. De statige panden langs de Franeker grachten werden gebouwd voor en door de beroemde hoogleraren, die studenten van ver over de grenzen trokken. En dan is er het Martena Museum, gevestigd in het stadkasteel uit 1506 van de edelman Hessel van Martena. De collectie omvat de geschiedenis van Franeker en wordt aangevuld door tijdelijke tentoonstellingen die betrekking hebben op de Friese historie of hedendaagse Friese kunstenaars.

De Skûle Welzijn ontwikkelde een wandelkaart die de wandelaar in 5,5 kilometer langs de mooiste en interessantste plekjes leidt. En voor wie graag een spelelement inbouwt: er is ook een Fotopuzzeltocht. Leuk voor de kinderen, maar zeker ook voor volwassenen.

De Stadswandeling én de Fotopuzzeltocht beginnen en eindigen bij De Stadstuin, de gezellige brasserie met het originele Art Nouveau-interieur,  naast het Planetarium. En maak er een feestelijke dag van, met een heerlijke kop koffie met zelfgebakken taart voor vertrek op het terras voor het fraaie pand met uitzicht op het Oude Stadhuis en een verrukkelijke lunch bij terugkomst in de bijzondere omsloten stadtuin achter het pand. Of op een van de andere gezellige terrassen die Franeker rijk is.

Met de ontwikkeling van deze wandelingen brengt De Skûle Welzijn al het moois en aangename van Franeker, op een actieve manier onder de aandacht van de vele toeristen uit binnen- en buitenland die Franeker bezoeken. Maar zeker ook van de Franekers zelf! Na een jaar van vooral binnen zitten een prachtig begin van een nieuw tijdperk!!

De routekaarten zijn gratis en liggen voor u klaar bij Brasserie De Stadstuin, Eise Eisingastraat 2, Franeker, de Franeker VVV, Voorstraat 35, Franeker en De Skûle Welzijn, Godsacker 35, Franeker.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!