Weekend van de Wetenschap in Franeker op 1 oktober

Het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 1 oktober in Franeker brengt kinderen op een leuke en interessante manier in contact met de wetenschap. Er is die dag van 11 tot 16 uur een doorlopend programma met allerlei activiteiten in de binnenstad van Franeker.

Wetenschap is leuk
Het is leuk om je in nieuwe onderwerpen te verdiepen en daarover van alles uit te vinden. Dat is precies waar ‘wetenschap’ om draait. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en daar speelt het Weekend van de Wetenschap op in. Het weekend is georganiseerd door de Academie van Franeker, het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium, Museum Martena en het Keatsmuseum.

In de Botniastins kunnen kinderen een raderwerk maken en kijken welke opstelling het snelste draait. Eise Eisinga, de man achter het Planetarium, is natuurlijk de grote inspiratiebron. Verder kun je in de Botniastins je eigen wereld in kaart brengen op een persoonlijke landkaart. Josse Pietersma, historicus en docent aan de Junior Academie, vertelt eerst van alles over landkaarten.

Taal, kunst en techniek
Wetenschappers in de dop die van taal houden, kunnen terecht in het Martenamuseum waar hoogleraar Rolf Bremmer een college geeft over het Oudfries, waaruit ons huidige Fries is ontstaan. Ook kun je in het museum knipkunst maken – naar het voorbeeld van Anna Maria van Schurman.

In het Keatsmuseum kunnen kinderen meten hoe ballen van verschillende groottes zich voortbewegen: gaat een lichte bal sneller en verder, of juist een zware? Buiten het museum staat een kaatswand waar deelnemers met een zachte kaatsbal aan de slag kunnen.

Kinderen hebben gratis toegang tot alle activiteiten als ze een volwassene bij zich hebben. De volwassen begeleider betaalt wel voor het toegangskaartje tot de musea. Reserveren is niet mogelijk.

Fotobijschrift: professor van Swinden, hoogleraar in de natuurkunde en filosofie in Franeker, bouwt een ballon. Van Swinden heeft grote belangstelling voor praktisch onderzoek.

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!